onsdag 10. september 2014

Exit Luca di Montezemolo

MontezemoloFire dager etter at Luca di Montezemolo hardnakket benektet at han var på vei ut av sjefsstolen hos Ferrari, har han i dag sendt ut en pressemelding der han takker for seg. Helt som forventet, med andre ord.

For de som har fulgt med på den interne maktkampen i det Fiat-eide selskapet visste at dette snart måtte skje. Kombinasjonen av dårlige resultater i F1 og uenighet med eierne om veien videre for bilproduksjonen måtte før eller siden ende med at LdM ble tvunget til å kaste inn håndkleet.

Etter det jeg forstår er Montezemolo allerede klarert for jobben som toppsjef for en restrukturert versjon av det kriserammede flysselskapet Alitalia. Dermed kan han forlate sjefsstolen hos Ferrari uten å ødelegge for mye av sitt ettermæle i hjemlandet.

Hvem som skal overta som toppsjef hos Ferrari er ennå ikke kjent, men det er forventet at det blir Sergio Marchionne, Fiat-konsernets styreformann og di Montezemolo største kritiker i den siste tiden.

Luca di Montezemolo fratrer som Ferrari-sjef den 13. oktober, samme dag som det nyopprettede selskapet FIAT Chrysler Automobiles går på børs i New York. Dette er neppe et tilfeldig sammentreff, for en del av inntektene fra børsnoteringen har Marchionne tenkt å bruke til å øke Ferraris bilproduksjon kraftig – tvert imot di Montezemolos ønsker.

Foreløpig vet vi ikke hva sjefsbyttet vil bety for F1-teamet, men teamsjef Marco Mattiacci er en god venn av Marchionne og vil trolig fortsette i jobben – i alle fall en stund til. Han har startet prosjektet med å restrukturere teamet og fjerne alle som har negativ innstilling, og vil nok fortsette “ryddejobben” til han føler han har gjort seg ferdig. Men innerst inne er Mattiacci en selgertype og ikke en racer, og så snart han blir tilbudt en toppjobb et annet sted i konsernet vil han nok ta neste skritt i karrieren.

Etter det jeg har hørt var Fernando Alonso og di Montezemolo ikke særlig gode venner, så i den sammenhengen er oppsigelsen sikkert bare positiv. For Kimi Räikkönen spiller det neppe noen rolle hvem som sitter på toppen, han har neppe tenkt å prate så mye med sjefen uansett.

For oss “normale” F1-fans er nok beste med Luca di Montezemolos avgang at media får en sutrekopp mindre å intervjue. Det er få som har kommet med så mange dumme og negative uttalelser om F1 som LdM. La oss komme oss videre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar