onsdag 16. april 2014

Karrieremann blir ny teamsjef hos Ferrari

TEST F1 BAHRAIN 2014 Sist mandag - samtidig med at mange var opptatt med å følge Red Bulls ankesak i Paris - passet Ferrari på å offentliggjøre at Stefano Domenicali hadde trukket seg fra jobben som teamsjef.

Etter de forholdsvis dårlige resultatene teamet har oppnådd i de årene Dominicali har sittet ved roret - og ikke minst etter den dårlige starten Ferrari har fått i årets sesong - kom vel ikke det som et sjokk på noen. Det som er mer overraskende, er Ferrari-ledelsens valg av ny teamsjef.

Påtroppende teamsjef for Ferraris ”Gestione Sportiva” er nemlig en mann de færreste i F1 har hørt om før; Marco Mattiacci, nåværende toppsjef for Ferrari Nord-Amerika. Men i Ferraris øverste kretser er han godt kjent.

Marco Mattiacci er 42 år gammel og født i Roma. Han studerte økonomi ved universitetet i Roma, før han via noen korte sidespor begynte som salgsutvikler hos Ferrari i 1999. To år senere var han prosjektleder da Maserati ble lansert i USA, og deretter ble han direktør for salg og markedsføring for Ferrari Maserati Nord-Amerika. I 2006 ble han sendt til Shanghai som direktør for forretningsutvikling i Ferrari Asia Pacific. Etter ett år ble han forfremmet til konsernsjef for Ferrari Asia Pacific, og fire år senere ble han sendt til USA for å bli konsernsjef for Ferrari North America. Puhhh.

Et glitrende karriereløp i løpet av snaue femten år, altså. Og nå teamsjef for Ferraris F1-team. Det viser i alle fall at Ferrari-ledelsen tar saken alvorlig, selv om de tar store sjanser med utnevnelsen av Mattiacci. Han har lite peiling på F1, og blir nødt til å lære seg både politikken og kulturen som råder i sporten på kort tid. Utnevnelsen tyder på at F1-teamet ikke lenger vil få “leve sitt eget liv” i utkanten av Fiat-konsernet, for her er det “ut med ingeniøren og inn med selgeren”. Men så ofte som Mattiacci har byttet jobb tidligere i karrieren, er det vel tvilsomt at han blir så lenge i F1-stolen heller. Kanskje Ferrari har en større figur i kikkerten?

I Mattiacci får Ferrari sikkert en god leder og beslutningstaker, men om det vil fungere er helt avhengig av at han finner folk i teamet som kan gi ham den informasjonen han trenger. Selv er han jo helt på bar bakke rent faglig. Det høres forresten litt skummelt ut at Ferraris toppsjef, Luca di Montezemolo, også har sagt at han skal involvere seg mer i den daglige driften av F1-teamet. Det er ikke sikkert det er bra med to reparatører…

Til helga er det Kinas GP i Shanghai. Det blir Mattiaccis første løp som teamsjef for Ferrari. Tilfeldigvis var det her han fikk en av sine mange forfremmelser i Ferrari-konsernet, så han kan jo håpe Shanghai er et av hans lykke-steder.

Kanskje teamsjef-byttet i Ferrari får samme effekt som når et fotballag bytter trener. Seier i første kamp er jo ikke helt uvanlig…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar