tirsdag 24. september 2013

Tre gule blir rødt

Alonso-webber-singapore 2013Etter gårsdagens Singapore GP er det store samtaleemnet i media at Mark Webber vil bli flyttet 10 plasser ned på griden i neste løp – angivelig som straff for å ha “haiket” med Fernando Alonso inn til depotet etter at hans egen bil stoppet ute på banen på den siste runden.

Mange er opprørt over at FIA’s dommere kan gi Webber så streng straff for det man mener er en bagatell, og at det må være tillatt med litt publikumsfrieri i et ellers kjedelig løp. Men de fleste ser ut til å overse hva som er den egentlige bakgrunnen for straffen, og hvorfor Webber får nedflytting i Koreas GP.

For faktum er for det første at både Webber og Alonso har fått nøyaktig samme straff, i form av en reprimande fra dommerne. En reprimande i F1 tilsvarer et gult kort i fotball, og betyr i seg selv lite. Men Webber hadde fått to reprimander tidligere denne sesongen, og reglene sier at tre reprimander i en sesong gir 10 plasser nedflytting i løpet etter den tredje reprimanden. Alonso har ingen reprimander fra før, og hendelsen i Singapore får derfor ingen konsekvenser for ham – foreløpig.

Faktum nummer to er at verken Webber eller Alonso ble straffet for å ha sittet på eller for å ha gitt skyss. FIA har sagt at de fraråder førerne denne typen transport, men det er faktisk ingen ting i lovverket som forbyr det.

Webber fikk sin reprimande for å ha løpt ut på banen mens det fortsatt passerte biler, og uten at banevaktene hadde gitt ham tillatelse. Dette er et brudd på artikkel 30.9 (b) i sportsreglementet. Alonso fikk sin reprimande for å ha stoppet på et uoversiktlig sted på banen uten grunn, noe som i dette tilfellet førte til at to biler måtte foreta unnamanøvre for å unngå kollisjon.

Og etter å ha sett dette videoklippet er det lett å være enig med dommerne. Selv om Webber sikkert stoler på at de som kommer rundt svingen har kontroll, er dette ikke noe man bør gjøre uten at det får konsekvenser. Fotgjengere har ikke noe ute på banen å gjøre.

Det som gjør dette til en stor sak er at Webber hadde gjort dumme ting to ganger før i år, og dermed tilsynelatende blir straffet for å ha haiket med Alonso. Men det blir akkurat som når en fotballspiller blir utvist på grunn av to gule kort. Dumt og synd og alt det der. Men sånn er reglene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar