søndag 14. april 2013

Straff og frikjennelser etter Kinas GP

Webber_Kina_bergingMark Webber har fått tre plassers nedflytting i neste helgs løp i Bahrain, som straff for at han kjørte på Jean-Eric Vergnes Toro Rosso i et forbikjøringsforsøk i Kinas GP i dag. Den avgjørelsen er det vel vanskelig å være uenig i.

Dermed fortsetter elendigheten for Webber, som ble disket fra kvalifiseringen i går og startet løpet fra pitlane, men som måtte bryte etter at et bakhjul løsnet etter et pitstopp. Det løse hjulet fikk for øvrig Red Bull en teambot på 5000 euro for.

Saubers Esteban Gutierrez har fått fem plassers nedflytting i Bahrain som straff for at han feilvurderte bremsepunket og kjørte på Adrian Sutil bakfra i sving 14, med det resultat at begge måtte bryte. Ingen grunn til å krangle på den avgjørelsen heller.

FIA har også bestemt at de åtte førerne som var under etterforskning for å ha brukt DRS ulovlig under gulflagg, ikke vil bli straffet for dette. Grunnen er at FIA i år sliter med tekniske problemer med telemetrien mellom team, løpsleder og biler. Race Control hadde derfor ikke muligheten til å stenge av DRS i bilene, noe som vanligvis skjer automatisk i slike situasjoner. Dermed måtte førerne koble ut DRS manuelt, noe som ikke er like enkelt å få kommunisert ut til dem i kampens hete.

I Kinas GP var det to DRS-soner, og ettersom den andre sonen ikke var berørt av det gule flagget, trodde mange av førerne at det var tillatt å bruke DRS der. Sebastian Vettel, Mark Webber, Jenson Button, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo og Max Chilton ble alle rapportert for denne feilvurderingen, men FIA har altså bestemt at ingen av dem vil bli straffet.

FIA har for sikkerhets skyld offentliggjort flere formildende omstendigheter som de har lagt til grunn for beslutningen, blant annet at det var en forsinkelse på 1 minutt fra gulflaggene ble vist til meldingen om DRS-utkoblingen kom opp på det offisielle systemet. På rettstrekka der DRS skulle vært utkoblet, var det også et grønt lys som sto på, ifølge meldingen fra FIA.

Dermed ble det altså kun Mark Webber og Sebastian Gutierrez som fikk straffer de må sone i Bahrain.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar