søndag 17. mars 2013

Australias GP - en bra start på sesongen

Melbourne 2013 podiumSå var vi endelig i gang igjen! Litt ekstra styr med oppdelt kvalifisering på grunn av regnværet i Melbourne, men det er uansett godt å ha kommet i gang med en ny F1-sesong.

Og de aller fleste – kanskje med unntak av McLaren-fansen - vil vel synes at dette var en lovende start på mange måter.

Artig å se at Pirellis intensjon med de nye dekkene ser ut til å fungere. Meningen er at dekkene skal gjøre det interessant for teamene å forsøke forskjellige strategier, slik at løpene ikke blir like forutsigbare som tidligere.

Og det så ut til å virke etter planen i Australia. Både to og tre stopp ble forsøkt, og noen startet på supersoft mens andre avsluttet med dem. Men supersoft varte ikke i mange runder, noe Adrian Sutil bittert fikk erfare mot slutten av løpet.

Den foreløpige konklusjonen er at Red Bull ser ut til å være raske på en enkelt runde, mens Lotus og Ferrari kanskje har en bil som virker å være det motsatte – bedre i løp enn i kvalifisering.

Vettel og Webber tok de to første plassene i kvalifiseringen, og i starten av løpet så vi at Vettel raskt tok en liten ledelse, for så å bli hentet inn igjen av de to Ferrariene etter noen runder. Litt senere var Räikkönen også kommet opp, og moroa var i full gang.

Etter hvert viste det seg at Räikkönen var på to stopp mot konkurrentenes tre, og med hjelp av Lotusens gode dekkhåndtering kunne finnen ta seieren i land med god margin til Alonso og Vettel. Räikkönen satte også dagens raskeste rundetid helt mot slutten av løpet, og viste tydelig at han hadde litt å gå på hvis det skulle bli nødvendig.

Etter å ha passert målstreken meldte Kimi på sin vanlige, tørre måte over radioen: "Thanks everybody, I told you that the car is good." Kanskje noen i teamet hadde tvilt på det?

Løpets mest negative overraskelser var McLaren og Williams, som ser ut til å være helt på villspor, mens den største positive overraskelsen var Force India. Spesielt artig var det at Adrian Sutil gjorde det så bra i sitt comeback, etter ett år borte fra F1. Han lå lenge i ledelsen, og endte på syvendeplass – foran teamkollega Paul di Resta. Adrian Sutil - man of the race?

Det er imidlertid viktig å huske at Albert Park er en spesiell bane. Resultatene her har ofte vist seg å være misvisende i forhold til resten av sesongen, og i tillegg har nok den lave temperaturen i år hatt en viss betydning for dekkslitasjen. Det er derfor fortsatt vanskelig å vite om forholdet mellom teamene vil bli det samme i de neste løpene.

Men bare for å ha nevnt det: Kimi Räikkönen vant åpningsløpet i Melbourne i 2007 også, og da gikk det syv løp før han vant igjen. Men det året ble han altså verdensmester.

Så hvem vet. Kanskje vi får syv forskjellige vinnere i de syv første løpene i år også?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar