torsdag 15. november 2012

US GP kan bli moro

Austin-sving 1Til helga er det klart for det første United States Grand Prix på den nybygde Circuit of the Americas (COTA) i Austin, Texas.

Banen – som “selvsagt” er tegnet av Hermann Tilke - har fått mye skryt av førere som har kjørt den i simulator. Den har flere svinger over 250 km/t enn Spa, og samtidig flere svinger under 100 km/t enn Hungaroring. Det går mye opp og ned, og det er også en sving som er dosert feil vei.

Den første delen etter starten ser spesielt interessant ut, med en blind sving i enden av en bratt bakke, etterfulgt av et parti med en rekke raske svinger. Det er bare én skikkelig lang rettstrekke på banen, med en hårnålssving i hver ende. Der har FIA naturlig nok plassert DRS-sonen i søndagens løp.

COTA-AustinCircuit of the Americas er 5 516 meter lang, og gjennomsnittshastigheten er beregnet til ca 200 km/t. Det er også beregnet at beste kvalifiseringstid vil bli rundt 1 minutt og 38 sekunder, og at toppfarten vil bli ca 315 km/t med åpen DRS og 305 km/t uten. 

Pirelli leverer dekktypene Medium (hvit markering) og Hard (sølvmerket) til US GP. Dette er samme kombinasjon som på Spa og Monza. Pirellis beregninger går ut på at medium-dekkene vil holde i ca 20 runder, mens de harde vil holde 26-28 runder. Pirelli har også beregnet at medium-dekket vil være 0,8 sekunder raskere enn det harde i kvalifiseringen.

Pitlane er ganske kort på COTA, og tidstapet for et pitstopp er beregnet til ca 16,5 sekunder. Simuleringer viser at ett stopp vil være det raskeste, men det kan jo hende at treningene viser noe annet. US GP skal gå over 56 runder, så hvis Pirelli har regnet rett med hensyn til slitasjen blir det uansett nødvendig med to stopp.

Sebastian Vettel kan avgjøre førermesterskapet i dette løpet, dersom han tar 15 poeng mer enn Fernando Alonso. Det vil si at dersom Vettel vinner i Austin, må Alonso ikke bli dårligere enn nummer fire for å beholde sjansen til å bli verdensmester.

Jeg for min del satser på at Alonso tar nok poeng på søndag til at avgjørelsen ikke kommer før i Brasil. Hvem av de to som blir mester er egentlig ikke så nøye, men jeg vil helst beholde spenningen lengst mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar