onsdag 12. september 2012

Monza anbefales på det varmeste

Her selger man supporterutstyrDersom noen har lurt på hvorfor det har vært så stille her på bloggen den siste uka, så er forklaringen enkel: Jeg har vært på Monza sammen med et par gode kompiser og sett Italias Grand Prix “live”!

Jada, jeg vet at jeg burde ha skrevet litt om turen før jeg reiste, og at jeg også burde ha skrevet et "reisebrev" eller to underveis, men det ble dessverre så travelt at jeg ikke rakk noen av delene. Sånn er det bare. Av og til greier man ikke å få gjort alt man har planlagt.

Men her kommer det altså et innlegg - samt masse bilder. Bedre sent enn aldri…

La meg først si at Monza-turen var en flott opplevelse fra start til slutt. Alt gikk uten spesielle problemer, og selv om italienerne ikke er verdensmestre i organisering får de absolutt godkjent. Jeg lurer forresten på hvor mange politifolk som var ute i Monzas gater disse dagene, for vi så blå uniformer overalt.

Trening på bytte av frontvinge under pitlane walkDe dårlige publikumstallene som Formel 1 opplever andre steder, kan umulig gjelde for Italias GP. Til og med på fredagstreningene var det masse publikum, og stemningen var på topp hele tiden. Monza er jo Ferraris hjemmebane, og tifosiene tok selvfølgelig helt av hver gang de fikk et lite glimt av Fernando Alonsos F2012. Desto dårligere ble stemningen når Alonso bare klarte P10 på kvalifiseringen. Da var det ikke mye lyd i de røde.

Ettersom Autodromo di Monza ligger midt inne i ett av Europas største parkanlegg, blir det en ganske spesiell atmosfære her - spesielt på indre bane. Store grøntanlegg og masse trær gjør at stemningen til tider blir ganske avslappet, men når F1-bilene plutselig hyler forbi på noen meters avstand kommer man fort på hvorfor man er her!

Apropos lyd: De som bare har sett F1 på TV vet ikke hva de går glipp av! Lyden av en F1-motor på fullt turtall kan ikke beskrives, og på Monza går det dessuten for fullt lenger enn på de fleste andre steder. Etter en stund må ørepluggene inn, uansett hvor lite lyst man har til å stenge gromlyden ute. Man vil jo ikke bli døv heller.

Dessverre gjør den tette skogen sitt til at man ikke får den Baksiden av den gamle, doserte betongbanenstore utsikten, og fra tribunen vi satt på under løpet så vi neppe mer enn 100-150 meter i hver retning. Storskjermen var dessuten så langt unna at kikkert var helt nødvendig for å se rundetider og informasjon, og det hjalp heller ikke at høyttalerne på vår tribune var stumme. Men sånt blir bagateller i den store sammenhengen.

I løpet av de fire dagene vi var på Monza fikk vi med oss det aller meste. Vi kom frem i tide til “pitlane walk” på torsdag, fortsatte med treningsomgangene og kvalifiseringen på fredag og lørdag, og avsluttet med det store høydepunktet på søndag. Full pakke, med andre ord!

Vi klatret også over gjerdet for å kikke nærmere på den gamle, nedlagte betongbanen med de sykt doserte svingene, men ble jagd tilbake av sikkerhetsvaktene før vi kom særlig langt. Synd, for det hadde satt en ekstra spiss på turen.Løpet er i gang!

Etter at Lewis Hamilton hadde sikret seieren på søndag, valgte vi å droppe den ville kampen for å komme oss inn på banen til premieutdelingen. I steden prioriterte vi å komme oss ut av området og finne nærmeste uteservering med skygge. Å sitte på en tribune midt i solsteiken i flere timer er faktisk ganske hardt for nordmenn som ikke er særlig godt vant med sol og varme. Men ellers skal vi ikke klage på været. Temperaturer rundt 30° er til å leve med når man er på tur.

F1-trailerne er et flott synVi bodde på et hotell nær jernbanestasjonen i Milano, og tok tog til og fra Monza hver dag. Selv om det gikk gratisbusser fra jernbanestasjonen og et stykke inn i parken, ble det ganske lange dager og mye gåing. Det kan hende det hadde vært en fordel om vi hadde bodd på et hotell i Monza by i steden. Men togturen fra Milano tok ikke så veldig lang tid, så når vi bare fant ut av systemet og rutene til de forskjellige togselskapene gikk det egentlig ganske greit.

Kort sagt var dette en flott tur og en fantastisk opplevelse. Monza anbefales for alle som planlegger en F1-tur!

Se bilder fra dagene på Monza

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar