torsdag 9. august 2012

Lotus vil ta i bruk sin nye oppfinnelse på Spa

Som tidligere rapportert testet Lotus et nytt DRS-konsept under fredagstreningene foran Tysklands og Ungarns GP. Men de valgte å ikke bruke den nye oppfinnelsen i disse løpene - både fordi den ikke var fullt uttestet, og fordi den vil ha størst effekt på baner med lange rettstrekker.

Men nå har James Allison, teknisk sjef hos Lotus, bekreftet at dersom de rekker å få systemet på plass i begge bilene vil det få sin debut i Belgias GP på Spa, som er det første løpet etter F1-ferien.

Samtidig har en F1-journalist hos tv-kanalen Sky avslørt at Lotus sitt nye system slett ikke er et “dobbelt-DRS”-system a la Mercedes sin “W-duct”. Mercedes har som kjent kjørt hele sesongen med et system som sender luft forover når DRS-vingen aktiveres, slik at frontvingen “legger seg” samtidig med at bakvingen er åpen.

Oppfinnelsen Lotus har gjort skal ikke være koblet til DRS-systemet i bakvingen, men er mer likt McLarens tidligere oppfinnelse “F-duct”, som ble forbudt av FIA foran årets sesong fordi det måtte aktiveres av føreren.

Lotus sitt system ser ut til å sende ekstra luft inn i diffuseren hele tiden, og luften går i tillegg over bakvingen når DRS er aktivert. Dette skjer uten at føreren må gjøre noe, og skal visstnok gi bilen mer fart alle steder der hastigheten overstiger 240 km/t. Mercedes sitt system fungerer bare når DRS-vingen er åpen.

For Lotus E20 er det snakk om en forbedring på 4-5 km/t, noe som er ganske mye når det skjer over store deler av banen. Dette kan bety at Räikkönen og Grosjean vil få en stor fordel på høyhastighetsbaner som Spa og Monza.

Og selv om det allerede ser ut for at FIA har bestemt seg for å forby dette systemet også når sesongen er over, sier Allison at man hos Lotus mener at det er verdt investeringen å ta det i bruk nå. I F1 gjelder det hele tiden å ligge litt foran konkurrentene, og så lenge en nyvinning ikke er forbudt gjelder det å utnytte fordelen så lenge man kan.

Da er det vel ikke helt usannsynlig at Kimi Räikkönen vil ta sin femte seier på Spa?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar