søndag 26. august 2012

Hvem kan utfordre Alonso?

Webber_Alonso_VettelÅrets Formel 1-sesong har vært både uforutsigbar og spennende, og etter at elleve av de tyve løpene er kjørt er det fortsatt fem førere som har en reell sjanse til å bli verdensmester.

Fernando Alonsos forsprang på 40 poeng til Mark Webber kan virke betryggende, men i løpet av de neste tre månedene skal det kjøres ni løp til. Det betyr at det fortsatt er mange poeng å sloss om, så ingen ting er avgjort ennå.

Webber har sin teamkollega Sebastian Vettel to poeng bak seg, og fem poeng bak Vettel følger Lewis Hamilton, som på sin side har ett poeng til gode på Kimi Räikkönen.

Her er mine tanker om de fem i toppen og deres sjanser for resten av sesongen:

Fernando Alonso
Fernando Alonso har vist at en toppfører med stort vinnerinstinkt og et klart hode fremdeles har mye å si for resultatet i et Formel 1-løp. Derfor leder han også førermesterskapet, selv om Ferrari har gitt ham en bil som langt fra er den raskeste i feltet. Poengdifferansen ned til teamkollega Felipe Massa sier vel alt om den saken. Litt flaks med værgudene har nok Ferrari hatt, og det har Alonso utnyttet maksimalt.

Ferraris F2012 var ett og et halvt sekund langsommere enn de beste ved sesongstarten i Melbourne. De har forbedret bilen fortløpende siden da, men som vi så i Ungarn er den fortsatt ikke blant de aller raskeste når det er tørt. Når det regner og temperaturen er forholdsvis lav er saken en helt annen, men det alene kan neppe berge resten av sesongen for Alonso. For det kan vel ikke bli bare regn og kjølig vær rundt omkring i verden i tre måneder fremover?

Så hvis Ferrari ikke klarer å utvikle bilen vesentlig til de neste løpene, kan Alonso få problemer med å holde unna for de som ligger bak. Men han har jo de 40 poengene å gå på…

Sebastian Vettel og Mark Webber
Etter fjorårets parademarsj mot tittelen er denne sesongen blitt en ganske annen for Sebastian Vettel. Regelendringer har tatt fra Red Bull de fleste fordelene de hadde, og har også gitt Mark Webber muligheten til igjen å bli en jevnbyrdig konkurrent for Vettel.

Vettel er - på samme måte som sin landsmann Michael Schumacher - briljant når bilen er perfekt, mens Webber kan hente mer ut av en mindre perfekt bil enn mange andre. Derfor har forskjellen mellom de to Red Bull-førerne vært svært liten i år, og som vi har sett har de sjelden vært gode i de samme løpene.

I ren ytelse over tid har sannsynligvis Red Bull hatt den raskeste bilen også denne sesongen, selv om det er et stykke unna den dominansen de hadde i fjor og året før. Men problemer med å forstå dekkene - i tillegg til tabber og tekniske problemer - har hindret dem fra å vinne flere løp. Og problemene har vært jevnt fordelt på begge førerne, så ingen av dem har fått noe forsprang.

Red Bulls RB8 er klart bedre en Ferraris F2012, og god nok til at både Vettel og Webber kan stjele poeng fra Alonso i de løpene som gjenstår. Spørsmålet er bare om den harde kampen dem imellom kan koste dem begge viktige poeng i forhold til spanjolen.

Jeg tror Webber vil bli best av de to Red Bull-førerne i år, men tror likevel ikke at han blir verdensmester.

Lewis Hamilton
McLaren hadde den raskeste bilen i begynnelsen av sesongen, og både Lewis Hamilton og Jenson Button lå helt i teten etter tre løp. Men så kom det noen svake løp, og Button raste nedover tabellen. Hamilton var den som raskest klarte å overvinne problemene, og kom tilbake og vant Kanadas GP i juni.

Dårlige pitstopp og uhell har bidratt til at Hamilton har mistet viktige poeng, men seieren i Ungarn viste at både bilen og Hamilton fortsatt er blant de raskeste. Men det er fremdeles fare for at McLaren kan få en ny nedtur, for mye tyder på at de fortsatt ikke helt forstår hvordan bilen oppfører seg under alle forhold. Resultatene i Englands GP er et eksempel på at de sliter når det blir vått.

Men likevel: dersom McLaren finner ut av problemene - og dessuten har litt flaks med værforholdene - tror jeg Lewis Hamilton er den som har størst sjanse til å slå Alonso i kampen om mesterskapet.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen - og for så vidt også Lotus - er sesongens store positive overraskelse. Selv om de fortsatt ikke har vunnet noen løp, er finnen etter hver blitt en outsider i kampen om førermesterskapet. Räikkönen gjør få feil og tar ingen unødige sjanser, og har vært på pallen fem ganger i år. Teamkollega Romain Grosjean har også vært svært rask - spesielt i kvalifiseringene, men har gjort for mange feil i løpene til å henge med sammenlagt.

Men Räikkönen har ett problem han og Lotus må løse, og det er kvalifiseringen. For når han må starte fra tredje rekke eller dårligere, er det for langt frem til teten når de første rundene er unnagjort. Da hjelper det ikke at Lotus E20 er blant de raskeste bilene over lengre distanser.

Räikkönen er vanligvis i sitt ess på Spa, og Lotus vil sannsynligvis også ta i bruk sin nye aerodynamiske oppfinnelse der. Det kan være det som skal til for at den første seieren kommer. Og kommer “Iceman” først inn på vinnersporet kan det fort bli flere seire senere i sesongen.

Problemet for Räikkönen kan bli at Grosjean slutter å gjøre feil, og begynner å ta viktige poeng fra ham. Det blir i så fall en utfordring teamledelsen hos Lotus må ta hvis den kommer.

Jeg har tro på at Räikkönen kan kjempe med Alonso og Hamilton om førermesterskapet, men inntil kvalifiseringene også sitter, er han fortsatt en outsider.

Konklusjon
For å svare på spørsmålet i overskriften: Ja, jeg tror både Vettel, Webber, Hamilton og Räikkönen kan utfordre Alonso. Men for å være helt ærlig tror jeg Alonso likevel vil bli verdensmester i år.

Og det er i så fall fullt fortjent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar