onsdag 18. juli 2012

Nürburgring konkurs

nurburgringBare noen dager før Tysklands GP 2012 starter på Hockenheim, kommer nyheten om at Nürburgring - som etter planen skal være vertskap for Tysklands GP neste år - offisielt er blitt erklært konkurs av Ministerpresidenten i Rheinland-Pfalz, Kurt Beck.

Delstatsregjeringen i Rheinland-Pfalz, som eier 90 prosent av Nürburgring GmbH, hadde håpet at EU ville akseptere å gi selskapet 13 millioner euro i tilskudd for å hindre en konkurs, men dette er blitt avslått.

Nürburgring GmbH har en gjeld til delstaten på 330 millioner euro som følge av utbyggingen i 2009, og EU etterforsker allerede påstander om at banen ble gitt statlig finansiering i strid med europeiske konkurranseregler. Anlegget er verdsatt til 126 millioner euro, mens den totale gjelden er på 413 millioner euro. Det betyr at delstaten i verste fall kan ende opp med et tap på omkring 300 millioner euro (ca. 2,2 milliarder kroner).

Konkursen kan bety slutten for den nåværende avtalen som gjør at Tysklands GP veksler mellom å kjøres på Nürburgring og Hockenheim. Hvordan dette skal løses er vanskelig å se i dag, men Hockenheim har ingen muligheter til å finansiere et F1-løp hvert år under den nåværende avtalen med Bernie.

Bernie har tidligere forsøkt å hjelpe Nürburgring, og har redusert avgiften fra 17 millioner dollar i 2007 til 14 millioner i 2009 og 13 millioner i 2011. Men det hjalp altså ikke. Prisreduksjonen ble jo en dråpe i havet i forhold til den enorme gjelden de hadde pådratt seg.

Ifølge enkelte nettaviser skal Bernie i dag ha sagt at han kan være villig til å droppe den årlige avgiften for fremtidige løp på Nürburgring. Men isteden vil han ha alle fremtidige inntekter fra løpet, slik at han i praksis vil bli ‘selv-arrangør’. Det gjenstår å se om dette blir godtatt av de som etter hvert skal drive anlegget videre.

Først må vel bostyret finne ut hva som skal gjøres med arrangementene som er booket for denne sesongen, se hva de tjener penger på og hva de kan kvitte seg med. Samtidig må de vel forsøke å finne noen som vil overta pengesluket.

Rett etter konkursen er det vel vanskelig å forhandle med Bernie om et løp i 2013 - ikke minst hvis det betyr å gi fra seg inntekter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar