søndag 13. mai 2012

Seier for Pastor Maldonado og Williams i Spanias GP

Pastor-Maldonado_Spanias GP 2012Pastor Maldonado kjørte inn til sin første F1-seier på 24 forsøk, da han holdt unna for Fernando Alonso helt til mål i Spanias GP i dag. Dette er første gang en venezuelaner vinner et F1-løp, og Williams’ første seier siden Juan Pablo Montoya vant Brasils GP i 2004.

Dermed har vi fem forskjellige førere fra fem forskjellige team som har vunnet de fem første løpene i år. Det har ikke skjedd siden 1983.

Det er vel bare Force India og Toro Rosso som ikke henger helt med for tiden (jeg ser helt bort fra de tre backmarkerteamene). Alle de andre er med i kampen om de første plassene, og hvem som helst kan vinne den dagen de får dekkstrategien til å stemme.

Det var mange som trodde at Kimi Räikkönen skulle ta sin første seier for Lotus i dag, men da teamet valgte å sende ham ut på enda et sett med myke optiondekk ved det første pitstoppet, ødela de nok den sjansen. Tredjeplass for Räikkönen og fjerde for Grosjean var neppe som forventet i dag. Räikkönen begynner nok å bli litt irritert av å få vinnersjansene ødelagt av strategiske tabber i løp etter løp.

Etter den dårlige kvalifiseringen ble dette løpet mest et forsøk på skadebegrensing for Sebastian Vettel, Mark Webber, Jenson Button og Lewis Hamilton - førere vi er vant med å se helt i toppen. Ut fra forholdene lyktes vel Vettel og Hamilton sånn noenlunde - med henholdsvis P6 og P8, mens Button bare klarte P9 og Webber ble poengløs på ellevteplass. Webber ble faktisk tatt igjen med en runde av bilene i teten, så det går sannelig fort opp og ned i F1 i år.

Spanias GP 2012 ble et underholdende og spennende løp, med masse action hele veien nedover i feltet. I motsetning til i fjor ble standard dekkstrategi helt lik, og alle bortsett fra Lewis Hamilton valgte tre stopp. Det virket som om det harde primedekket var det beste i dag, og de fleste kvittet seg med de myke optiondekkene i første stopp.

Nok en gang var det føreren som hadde pole som vant i Barcelona, men ikke på den dødskjedelige måten vi har vært vant til. Trenden snudde i fjor, og vi må vel gi Pirelli æren for det. I år kom faktisk de fire første på griden i mål i samme rekkefølge som de startet, uten at det ble kjedelig av den grunn.

Vettel beholder ledelsen i førermesterskapet, men Alonso har nå like mange poeng. Bak dem følger en rekke førere som har vært på pallen i år, og som fortsatt henger med i kampen.

I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Red Bull foran McLaren, men både Lotus og Ferrari tok et stort jafs av forspranget i dag. Bak dem har Williams nå passert Sauber, og har like mange poeng som Mercedes.

Poengtabeller fører- og konstruktørmesterskapet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar