lørdag 12. mai 2012

Lewis Hamilton disket - Pastor Maldonado på pole i Barcelona

Hamilton_Spania2012_kvalEtter å ha tatt en overbevisende pole position i Spanias GP ble det en skikkelig nedtur for Lewis Hamilton og McLaren etter kvalifiseringen. Hamilton ble nemlig disket for å ha kjørt med for lite bensin, og er flyttet helt bakerst på griden. Dermed blir det Pastor Maldonado som får starte fra pole i morgen. Dette er Williams’ første pole siden Brasils GP i 2010, og selvsagt også Maldonados første pole i F1.

Hamilton parkerte bilen ute på banen etter sin superrunde - etter ordre fra teamet. Men da de tekniske kontrollørene sjekket bensintanken fant de ut at det bare var 1,3 liter bensin igjen. I henhold til reglene skal det være 1 liter bensin igjen på tanken når bilen returnerer til pitlane, slik at FIA skal kunne ta prøver av den. Bilen skal i tillegg kjøres dit for egen maskin. Dommerne vurderte det slik at Hamilton ville hatt langt under 1 liter igjen dersom han hadde fullført runden, og dermed var diskvalifikasjonen klar.

Det som gjør saken ekstra pinlig for McLaren er at regelen ble innført etter at Lewis Hamilton gjorde akkurat det samme under Kanadas GP i 2010. Det burde vel noen i teamet ha husket?

Ved siden av Maldonado står Fernando Alonso, som nok en gang har fått hjemmepublikummet til å håpe på noe stort. På neste rekke står de to Lotusene til Romain Grosjean og Kimi Räïkkönen, som fortsetter å imponere. Det at Lotus har to biler i toppen er faktisk litt spesielt, for andre team ser ut til å slite med å få begge førerne til å prestere samtidig.

- Hos McLaren tok Hamilton pole, mens Jenson Button røk ut i Q2 og endte på P11.

- Bruno Senna røk ut i Q1 og klarte bare P18, mens den andre Williamsføreren altså står i pole position.

- Hos Ferrari fortsetter Felipe Massa å slite, og klarte bare P17. Alonso er helt i fremste rekke på griden.

Hos Red Bull ser det også ut til å være en viss avstand mellom førerne, ettersom Mark Webber røk ut i Q2 mens Sebastian Vettel gikk videre. Men Webber ble offer for en strategisk tabbe, og ville nok gått videre dersom han hadde gjort ett forsøk til. Men i iveren etter å spare dekk gjorde teamet en feilvurdering, og Webber endte på P12. Nå satte ikke Vettel noen tid i Q3 - også det for å spare dekk - og endte på P8. Dermed ble det ikke så mange plasser mellom de to til slutt.

Her kan det bli mye moro
Det er nesten nødt til å bli et morsomt løp på søndag. Pastor Maldonado er ikke vant til å ligge først, mens ringreven Alonso har lang erfaring med akkurat det. Bak dem kommer begge Lotusene, som av mange er tippet helt på topp i morgen. Og lenger ned i feltet har vi de to Red Bull-bilene, som sikkert kommer til å jobbe seg oppover i feltet. Mark Webber har noen ekstra  dekk til overs, og kan kanskje dra fordeler av det.

Og som en ekstra joker har vi Lewis Hamilton, som var den desidert raskeste på kvalifiseringen. Hvor langt opp kan han klare å komme før dekkene tar slutt? Eller kanskje man skal spørre: Hvor langt kommer han før det smeller? (Minner om at han bl.a. skal forbi Vitaly Petrov på P18 og Felipe Massa på P16.)

Revidert grid, Spanias GP 2012:

1. Pastor Maldonado, Williams
2. Fernando Alonso, Ferrari

3. Romain Grosjean, Lotus
4. Kimi Räikkönen, Lotus

5. Sergio Perez, Sauber
6. Nico Rosberg, Mercedes

7. Sebastian Vettel, Red Bull
8. Michael Schumacher, Mercedes

9. Kamui Kobayashi, Sauber
10. Jenson Button, McLaren

11. Mark Webber, Red Bull
12. Paul di Resta, Force India

13. Nico Hülkenberg, Force India
14. Jean-Eric Vergne, Toro Rosso

15. Daniel Ricciardo, Toro Rosso
16. Felipe Massa, Ferrari

17. Bruno Senna, Williams
18. Vitaly Petrov, Caterham

19. Heikki Kovalainen, Caterham
20. Charles Pic, Marussia

21. Timo Glock, Marussia
22. Pedro de la Rosa, HRT

23. Narain Karthikeyan, HRT
24. Lewis Hamilton, McLaren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar