søndag 15. april 2012

Nico Rosberg vant sin første F1-seier i spennende Kinas GP

Nico-Rosberg-kina_podiumSå feil kan man ta, samtidig som man har rett. Jeg fikk rett i at Mercedes måtte inn og bytte dekk etter 12-13 runder, men jeg hadde ikke sett for meg at konkurrentene for en gangs skyld skulle gå inn enda tidligere. Og verken Kobayashi eller Räikkönen var i nærheten av å komme på pallen, slik jeg trodde de skulle.

Kinas GP ble et strategiløp av dimensjoner, der et pitstopp for mye eller for lite fikk store konsekvenser mot slutten. Men spennende var det hele tiden, og rekkefølgen i mål var umulig å forutsi før på siste runde. Men at Nico Rosberg ville vinne ble klart en god stund tidligere.

Blandede følelser hos Lotus
At dekkstrategien kunne slå begge veier fikk blant annet Lotus erfare. Tolv runder før mål hadde de Kimi Räikkönen på andre og Romain Grosjean på sjetteplass. Begge var på en tostoppstrategi. Men så tok Räikkönens dekk brått slutt, og trestopperne kunne passere ham, en etter en. Et par runder senere lå han på tiendeplass, og i mål var han nummer fjorten. To stopp fungerte imidlertid fint for Grosjean, som beholdt sin sjetteplass, og tok sine første poeng for Lotus.

Nedtur for Schumacher
Det kjølige været i Shanghai var midt i blinken for Mercedes, som kanskje ville tatt en dobbeltseier dersom Michael Schumachers første pitstopp hadde gått uten problemer. Men mekanikerne fikk ikke mutteren på høyre fordekk ordentlig fast, og dermed måtte Schumacher bryte rett etter pitstoppet. Mercedes fikk for øvrig 5 000 euro i bot for tabben, som dommerne betegnet som “unsafe release”.

Makshelg for Rosberg
Men Nico Rosberg fikk altså endelig hull på byllen, og vant sitt første Formel 1-løp - etter å ha tatt sin første pole i går. Og Mercedes vant sitt første løp siden Juan Manuel Fangios seier på Monza i september 1955. Dette var nok viktig for Norbert Haug, som har vært under press fra Daimler-aksjonærene for manglende resultater av megasatsingen på F1. Nå får han nok arbeidsro en stund.

McLaren uheldig
McLarenførerne, som var favoritter før løpet startet, var uheldige på hver sin måte i dette løpet. Jenson Button ble heftet av et dårlig pitstopp og endte på andreplass, mens Lewis Hamilton ble liggende for lenge bak Sergio Perez, og måtte ta til takke med en tredjeplass - for tredje gang i år. Uten disse problemene kunne kanskje begge to ha utfordret Rosberg mot slutten.

Dagens høyeste
På fjerdeplass - også for tredje gang i år - kom Mark Webber. Men løpet kunne ha endt mye verre for Red Bull-føreren, som kom for langt ut på kerbsen og fikk et skikkelig løft på bilen. Det kunne ha endt opp ned - som i Valencia for to år siden - men heldigvis landet bilen på hjulene igjen og Webber kunne fortsette.

Bare nesten for Vettel
Sebastian Vettel kjørte et godt løp etter sin svake kvalifisering og dårlige start. Etter første runde lå han helt nede på P15, men fire runder før mål var han helt oppe på andreplass. Men Vettel var på en tostoppstrategi á la Räikkönen, og da dekkene tok slutt kunne både Jenson Button, Lewis Hamilton og teamkollega Mark Webber passere. Femteplass er neppe bra nok for Vettel, som jakter på sitt tredje førermesterskap på rad.

Fremskritt for Williams
Etter et par uheldige løp fikk Williams en bra dag i Shanghai, og fikk begge bilene inn på poengplass, med Bruno Senna på P7 og Pastor Maldonado på P8. Dette var Maldonados første poeng i år.

Ferrari sliter fortsatt
Hos Ferrari er det fortsatt Fernando Alonso de må stole på, men i dag klarte han bare en niendeplass. Massa endte på P13, og er fortsatt uten poeng i år. Hvor lenge går det før Ferrari blir presset til å gjøre noe med førersituasjonen?

Dobbelt McLaren på tabelltoppen
Med resultatene i Kinas GP er det nå dobbelt McLaren på topp i fører-VM, med Lewis Hamilton to poeng foran Jenson Button. Fernando Alonso er falt ned til tredje plass i poengsammendraget, med Webber og Vettel på plassene bak. McLaren leder også konstruktørmesterskapet, foran Red Bull.

Tåler Mercedes varmen?
Det blir interessant å se om Mercedes kan fortsette på vinnersporet når det blir varmere i været, eller om Kinas GP bare var et engangstilfelle. Det er bare en uke til Bahrains GP, så da får vi se. For der blir det neppe overskyet og 20 grader, slik det var i Shanghai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar