tirsdag 10. april 2012

Noen fakta om Kinas Grand Prix

shanghai-drs-zoneEtter tre ukers pause er det endelig løp igjen - denne gangen i Shanghai. Dermed er det på tide med en oppdatering om bane, dekk og andre nyttige fakta.

Om banen
Shanghai International Circuit er 5,45 kilometer lang, og Kinas GP går over 56 runder = 305 kilometer. Banen har 16 svinger av svært varierende karakter.

Den første sektoren består for det meste av langsomme kurver, og der sving 1 er en lang 270-grader som kniper mot slutten. Sektor to består av banens eneste medium- og høyfartssvinger, samt et par langsomme venstresvinger, mens sektor tre inneholder tre knappe svinger og en av de lengste rettstrekkene i hele sesongen.

Harde fakta
Aerodynamisk setup: Medium til høy downforce.
Toppfart: 322 km/t med DRS-vingen aktivert (310 km/t uten DRS).
Full gass i ca. 55 % av en runde, mens bremsene brukes i ca. 14 % av runden. 
Tidstap for et pitstopp: ca 17,5 sekunder.
Total tid for et stopp: ca 21 sekunder.

DRS
Kinas GP får en enkelt DRS-sone, som vil starte midtveis ute på den lange rettstrekka og ende ved inngangen til sving 14 (mellom den grønne og den gule markeringen). Deteksjonspunktet vil bli plassert mellom sving 12 og 13 (blått merke).

Dekk
Pirelli kommer med Soft (gul) og Medium (hvit) til Kinas GP. Dette er samme dekkvalg som i Australias GP. Erfaringene fra tidligere tilsier at de harde nedbremsingene og den lange 270-graderssvingen i Shanghai gjør at fordekkene slites fortere enn bakdekkene.

Pitstopp
I fjor var tre stopp vinnerstrategien, og Pirelli forventer at dette vil gjelde i år også. I fjor kom det første stoppet etter 15 runder (soft), stopp nr. to etter 25 runder (soft), og siste stopp etter 38 (hard). Det må også nevnes at vinneren av Kinas GP 2011, Lewis Hamilton, droppet å gjøre et forsøk nummer to i Q3 for å spare ett sett med soft-dekk til løpet.

Safety Car
Sjansen for at vi får se Safety Car i løpet av Kinas GP er 43 %, som er ganske mye. Både i 2005 og 2010 var det to perioder med Safety Car.

Været
Det er ofte overskyet og kjølig i Shanghai, og regn er ikke uvanlig. Både i 2009 og 2010 regnet det under løpet. I år skal det ikke være fare for regn, men temperaturen vil neppe komme over 20 grader.

Tidligere vinnere
Lewis Hamilton er den eneste som har vunnet Kinas GP to ganger (2008 og 2011). Bortsett fra det har det vært forskjellige vinnere hvert år siden det første løpet i 2004, som ble vunnet av Rubens Barrichello. Han er som kjent ikke med lenger, men de andre fem - Michael Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Jenson Button og Sebastian Vettel - får en ny sjanse til å bli dobbeltvinner i år.

Tidsskjema
Kvalifiseringen starter kl. 08.00 på lørdag, mens løpsstart er kl. 09.00 på søndag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar