onsdag 11. april 2012

Lotus står fortsatt bak Lotus F1

Lotus PLCDe negative historiene om Lotus i F1 ser ikke ut til å ha noen ende. Nå er det jammen full krangel mellom teamet og hovedsponsoren - Group Lotus - om de fortsatt står bak teamet eller ikke.

For noen dager siden skrev jeg at Lotus ute av F1, men Lotus F1 består. Bakgrunnen for historien var informasjon som sjefen for Lotus F1 Team, Gerard Lopez, hadde gitt media om at alle bånd mellom F1-teamet og bilfabrikken Lotus var brutt. Og Lopez burde jo vite hva han snakker om.

Sannhet med modifikasjoner
Men i ettertid kan det se ut for at den godeste Lopez nok modifiserte sannheten ganske mye når det gjaldt Group Lotus sitt engasjement i Formel 1-teamet han leder. For ifølge en uttalelse som sportsbilfabrikken har gått ut med i dag, er Group Lotus kanskje enda mer knyttet til Formel 1-teamet nå enn de var før. Ifølge dem selv står planene om å backe Lotus F1 Team fram til 2017 fortsatt fast.

Lån med pant i F1-teamet
Det er riktig at Group Lotus ikke lenger betaler sponsorpenger til Lotus F1, så akkurat der har Lopez sine ord i behold. Men eieren av Group Lotus - Proton - har i steden lånt Lotus F1 Team hele 30 millioner pund (ca 250 millioner kroner) med sikkerhet i alle teamets eiendeler; både nye og gamle biler, datamaskiner, konstruksjonsutstyr, vindtunnel, fabrikklokaler m.m.

Lånet skal nedbetales på tre år, og dersom Genii Capital og Lotus F1 ikke betaler i tide, vil altså Proton og Group Lotus kunne overta hele F1-teamet. Så man kan faktisk si at de har gått fra en opsjon på å kunne kjøpe 50 % av Lotus F1, til å ha fått en viss mulighet til å til å overta hele teamet - dersom lånet misligholdes.

Beholder alle rettigheter
Avtalen mellom de to partene innebærer også at Group Lotus fortsatt skal ha alle markedføringsrettigheter og status som tittelsponsor for Lotus F1 Team frem til 2017, og at bilfabrikken har eksklusive lisensrettigheter til alle produkter som Lotus F1 Team markedsfører og selger.

I tillegg inneholder den nye avtalen en opsjon for Proton på å kunne kjøpe 10 % av Lotus F1, samt muligheter for å overta 10 % til dersom lånet ikke betales ned som avtalt.

Hva tenkte Lopez på?
Denne informasjonen setter Gerard Lopez sine uttalelser i et merkelig lys. Han spilte jo storkar og uttalte at det Lotus F1 eventuelt måtte tape på bruddet med Group Lotus, det skulle hans selskap, Genii Capital, spytte inn. Men med nye 30 millioner pund i kassen fra Proton blir det vel neppe behov for ekstra tilskudd fra Genii Capital?

Det blir interessant å se hvordan forholdet mellom Lotus F1 og Group Lotus vil utvikle seg etter dette. Siste ord er neppe sagt i denne saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar