tirsdag 17. april 2012

Det er blitt jevnere nederst på griden også

2012 Australian Grand Prix Sunday
Albert Park, Melbourne, Australia
18th March 2012.
World Copyright:Glenn Dunbar/LAT Photographic
ref: Digital Image _G7C2992Ett av kjennetegnene på årets Formel 1-sesong er at det er blitt utrolig jevnt, slik at selv små tabber kan få store konsekvenser. Forbudet mot å blåse eksosen inn i diffuseren har helt klart gjort at teamene i midtsjiktet er kommet mye nærmere toppen i år enn i fjor. Samtidig ser vi at Red Bull har mistet forspranget de hadde, og at Sebastian Vettel ser ut til være den som sliter mest med å tilpasse seg en ny kjørestil.

Men helt bakerst i feltet er det meste akkurat som før. Caterham mente selv at dette var året da de skulle ta steget opp i midtfeltet, men det har ikke skjedd. De er fortsatt like langt bak som i fjor. Og hvis de ikke snart får orden på utviklingen risikerer de å bli innhentet av Marussia og HRT, som har gjort store fremskritt fra Melbourne til Shanghai.

Jeg har moret meg litt med å se på tidene disse tre teamenes beste førere har satt i de første løpene i år. Det er ganske interessant å se hvor mye avstanden mellom dem har krympet bare i løpet av en måned.

Store fremskritt for HRT
Ingen av HRT sine biler klarte 107%-grensen i Melbourne, og fra Pedro de la Rosas tid og opp til bestetiden i Q1 var det hele 6,7 sekunder. I Malaysia var avstanden krympet til 5,1 sekunder, og i Kinas GP var differansen “bare” 3,6 sekunder. Det er en forbedring på 3,1 sekunder i forhold til bestetiden. Selv om HRT kom til Melbourne med en uprøvd bil og derfor hadde mye å gå på, er dette en stor forbedring på kort tid.

Ikke like bra av Marussia
I løpet av samme periode har Marussias beste fører, Timo Glock, gått fra å være 4,1 sekunder fra bestetiden i Q1 i Melbourne til å være 2,4 sekunder etter i Shanghai. Det er en forbedring på 1,7 sekunder. Men det betyr også at HRT og Pedro de la Rosa er kommet 1,4 sekunder nærmere Glock. Marussia hadde heller ikke testet bilen sin før sesongstart, så i forhold til HRT er dette ikke fullt så bra.

Caterham på stedet hvil
For Caterham derimot er fremgangen marginal på de tre første løpene. Heikki Kovalainen var 1,9 sekunder etter bestetiden i Melbourne. I Malaysia krympet differansen til 1,5 sekunder, noe den også var i Shanghai. Det betyr at HRT er kommet 2,7 sekunder nærmere Caterham. Men differansen er fortsatt 2,1 sekunder, så det er ennå mye å gå på.

På de samme tre løpene har Marussia også kommet 1,3 sekunder nærmere, og med bare 0,9 sekunder igjen har Caterham grunn til å føle seg truet. Å stå på stedet hvil i Formel 1 betyr at man raskt blir forbikjørt av konkurrentene.

Mer å hente?
På samme tid har forbedringen av bestetiden fra Q1 til Q3 gått ned med bare 0,2 sekunder, noe som viser at de siste tidelene er mye vanskeligere å finne enn de første sekundene. Det kan derfor godt hende at HRT og Marussia vil slite med å forbedre seg særlig mye mer, men det er i alle fall interessant å se hvor store fremskritt de har gjort - både i forhold til Caterham og i forhold til de beste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar