mandag 9. april 2012

Caterham i FIAs søkelys

lotus-aerolabCaterham (tidligere Team Lotus) ble nylig dømt av en engelsk rett for å ha vært i besittelse av datafiler med tegninger av noen av delene til Force Indias 2010-modell. Team Lotus skal ha fått tilgang til tegningene fordi de i en periode brukte det samme vindtunnelfirmaet som Force India - italienske Aerolab.

Dommeren mente at Team Lotus hadde brukt Force Indias tegninger som en snarvei for å få fortgang i arbeidet med sin egen 2010-modell. Men han syntes ikke dette var noen stor sak, og satte erstatningsbeløpet til 25 000 euro. Det kan Caterham sikkert leve med. Men dersom FIA begynner å grave i saken kan straffen bli mye større.

HRT krever etterforskning
Og FIA kommer neppe utenom en gjennomgang av denne saken, for HRT har nemlig offisielt bedt dem om å starte en etterforskning “for å vurdere om Caterham (Team Lotus) ulovlig har hatt fordeler av å bruke deler som Force India hadde rettighetene til”. Ifølge Concorde-avtalen har ikke teamene lov til å bruke spesifiserte deler som de ikke selv har rettighetene til, og bare det å være i besittelse av konkurrentenes tegninger kan være nok til å bli straffet.

Har mest å tjene
HRT kom på plassen bak Team Lotus i konstruktørmesterskapet i 2010, og det er derfor de som har mest å tjene på om konkurrenten skulle bli fratatt sin plassering. Et opprykk fra ellevte til tiende plass kan bety mange millioner i økte premiepenger, så for HRT er nok dette en stor og viktig sak.

FIA under press
Men Force India og Marussia har også bedt FIA om å se nærmere på saken, selv om ingen av dem vil ha direkte fordeler av å få Team Lotus disket. For Force India er det sikkert viktig å få slått fast om FIA mener det er greit at Team Lotus brukte noen av deres ideer når de konstruerte sin 2010-modell, mens Marussia neppe har noe imot å rykke opp en plass i mesterskapet.

Dyrt forrige gang
Og med McLaren-saken fra 2007 friskt i minne vet vi at det ikke skal mye til for at FIA skal reagere i tilfeller der det dreier seg om besittelse av konkurrentenes tegninger. McLaren ble som kjent fratatt alle poengene i 2007, og ble i tillegg dømt til å betale 100 millioner dollar til et fond som FIA opprettet.

Så langt vil det neppe gå i denne saken, med det kan likevel bli en kostbar sak for Caterham.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar