onsdag 8. februar 2012

Er testtidene noe å bry seg om?

BianchiEtter to dager med testing i Jerez er det pussig nok Michael Schumacher med en Mercedes fra i fjor som har den beste rundetiden. Men betyr det at fjorårsbilen til Mercedes er raskere enn konkurrentenes 2012-modeller?

Neida, for Mercedes er med i denne testen bare for å samle inn data, slik at de kan sammenligne årets Pirelli-dekk med dataene de hadde for fjorårsdekkene. Dermed kan Schumacher konsentrere seg om å kjøre flest mulig runder med jevne tider, og slipper å bruke tid på å rette opp småproblemene som alltid dukker opp når en ny bil skal innkjøres. Schumacher noterte seg for 42 runder i går og hele 132 runder i dag, så han har nok gjort jobben sin.

For alle de andre teamene går de første testdagene med til å få “nybilen” til å oppføre seg som den skal, og til å få samlet inn mest mulig data som de senere kan sjekke opp mot informasjonen de har fra simuleringene i vindtunnellen og fra CFD-computerne. Mange runder i den første testen er derfor ofte mye viktigere enn tidene de oppnår, fordi dataene gir ingeniørene gode tilbakemeldinger på om de er på rett vei. Samtidig er mange problemfrie runder også er et signal om at bilens driftssikkerhet er god.

For eksempel er testen på Jerez første gang Caterham kjører med KERS i bilen sin, og de var svært fornøyde med at alt gikk som planlagt. Heikki Kovalainen kjørte hele 139 runder med teamets nye CT01 i dag, uten spesielle problemer.

Kimi Räikkönen fikk sitt første ordentlige bekjentskap med de nye Pirelli-dekkene, og kjørte 75 runder i går og 117 i dag med Lotus nye E20, mens Sergio Perez og Kamui Kobayashi fikk henholdsvis 68 og 106 runder med Saubers C31.

Andre som fikk lagt mange nyttige runder bak seg var:
Red Bull (Mark Webber fikk 54 runder i går og 97 i dag)
Toro Rosso (Daniel Ricciardo kjørte 57 runder i går og 100 i dag)
Force India (Paul Di Resta og Jules Bianchi med til sammen 101 runder i går og 115 i dag)
Ferrari (Felipe Massa 69 + 95 runder)
McLaren (Jenson Button 62 + 85 runder)
Williams (Pastor Maldonado 25 + 97 runder)

Foreløpig har alt gått ganske udramatisk for seg, så ingen ting tyder på at noen kjører for fullt.

Apropos rundetider: På den første testen i fjor var det Williams og Rubens Barrichello som satte den beste rundetiden. Da sesongen kom i gang så jo hvor rask den bilen var. Jeg bare nevner det…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar