fredag 30. desember 2011

Hvordan blir F1-kalenderen i årene fremover?

bernie_fiaFormel 1-kalenderen for 2012 ble som kjent endelig vedtatt den 7. desember, med 20 løp fra midten av mars til sist i november - omtrent som i år. Alle vet dermed hva de har å forholde seg til det kommende året - selv om løpet i Bahrain fortsatt henger i en tynn tråd.

Men hva med årene etter? Hvilke baner får beholde sine løp og hvilke nye land og baner vil komme til? Ikke vet jeg, men det er moro å spekulere. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Nürburgring fornyer ikke?
Det siste kontraktsfestede Tysklands GP på Nürburgring ble kjørt i år, og arrangørene har ennå ikke fornyet avtalen. Delstatsregjeringen i Rheinland-Pfalz har krevd at Bernie må sette ned avgiften kraftig dersom de skal bidra med offentlige midler til Formel 1 i fremtiden. Hvis ingen av partene gir etter blir det kanskje Tysklands GP bare annet hvert år etter 2012 - med Hockenheim som eneste arrangør. Men så galt kan det vel ikke gå?

Tre løp i faresonen 
Det er tre løp som har kontrakter som utløper i 2012; Belgias GP, Singapores GP og Japans GP. Det virker allerede ganske klart at belgierne vil arrangere sitt siste årlige Formel 1-løp i 2012, og at det deretter vil bli løp på Spa bare annet hvert år (2014, 2016, 2018 osv.) Belgias GP vil da inngå i et samarbeid med et nytt Frankrikes GP på Paul Ricard, som vil bli kjørt i 2013, 2015, 2017 osv. Se egen artikkel om dette.

Når det gjelder løpene i Singapore og Japan har det ikke kommet noen meldinger som peker hverken for eller imot fornyelse. Det kan kanskje være et positivt signal, for det kan bety at Bernie ønsker å beholde løpene, og at han derfor ikke ser noen grunn til å stresse med forhandlingene.

For mange løp allerede i 2013
Dersom det går så galt at Tysklands GP på Nürburgring faller ut, mens Singapore og Japan fornyer sine avtaler - samtidig som det nye GP of the Americas går som planlagt - blir det 20 løp i 2013. Da slipper Bernie problemer med teamene. Men dersom Nürburgring fortsatt blir med, har han et problem han må finne en løsning på. Det han kanskje må satse på er at Bahrains GP ikke blir mulig å få arrangert i 2012 heller. Da kan han bruke dette som et argument for å terminere kontrakten deres ett år før den går ut, og stryke Bahrains GP fra 2013-kalenderen.

Bare ett løp i Spania fra 2014?
I 2014 kommer Russlands GP inn på kalenderen, og selv om Bahrain da trolig er ute for godt, vil det likevel ligge an til å bli 21 løp denne sesongen. Men redningen for Bernie kan være å gjøre noe med de to spanske løpene. Avtalen med Valencia utløper i 2014, og i Barcelona klager man allerede på de høye kostnadene. Det er vel ingen gode grunner til at Spania skal ha to løp, og Bernie kan enten droppe ett av dem, eller tvinge dem til å alternere på samme måte som i Tyskland. Da blir det kanskje ikke noe løp i Barcelona i 2014, og Bernie er nede på 20 løp også denne sesongen.

Ingen endringer i 2015?
I 2015 er det kun Kanadas GP som er oppe til ny vurdering, og dersom (den teoretiske) 2014-kalenderen legges til grunn bør det ikke bli noen endringer dette året. Montreal mistet sitt GP for noen år siden, og da måtte de bruke store ressurser på å få det tilbake. Den feilen gjør kanadierne neppe en gang til.

Tre må fornye i 2016
I 2016 er det Australias GP, Malaysias GP og Brasils GP som må fornye sine kontrakter. I Melbourne er det alltid mye sutring om kostnadene, men det pleier å løse seg til slutt. I Brasil har de et annet problem, for dersom det skal bli flere løp på Interlagos må anlegget oppgraderes. Men på samme måte som i Melbourne er Formel 1-løpet for viktig til at myndighetene tør å ta sjanser, så det ordner seg nok. Hva som kan skje i Malaysia er mer usikkert. Løpet har stor prestisjeverdi for landet, men interessen lokalt er totalt fraværende. Men hvis alle tre fornyer og ingen nye kommer til blir det 20 løp også i 2016.

Mye usikkerhet fra 2017
Etter 2016-sesongen må Barcelona, Ungarn, Italia, Korea og Abu Dhabi fornye sine kontrakter. Som nevnt tidligere tror jeg Barcelona vil ha gjort endringer lenge før dette - og hvis ikke så forsvinner de nå. I Korea er det liten interesse for Formel 1, og hvis de holder ut så lenge som til 2016 så tror jeg de stopper der.

Ungarn, Italia og Abu Dhabi har neppe noen planer om å gi fra seg sine løp, men på Monza må man nok snart gjøre noen oppgraderinger for å blidgjøre Bernie. Men løp på Monza blir det nok også etter 2016. Hungaroring virker å ha en spesiell plass i Bernies hjerte, så hvis de vil fortsette, så får de det nok. Og Abu Dhabi har etter hvert fått så stor makt i Formel 1 at det neppe er mulig å ta fra dem løpet, selv om det er ett av de mest kjedelige i sesongen.

Fem år er lenge
Noe lenger enn til 2016 er det neppe noen vits i å spekulere. For det første vil det alltid skje mye i løpet av fem år, og flere land, som for eksempel Mexico og Sør-Afrika, har satt i gang prosjekter for å få Formel 1-løp.

Dessuten vil edderkoppen i nettverket og hjernen bak spillet om kontraktene - Bernie Ecclestone - fylle 86 år i 2016. Selv om han i øyeblikket ikke virker spesielt hemmet av alderen, må vel selv han kaste inn håndkleet på ett eller annet tidspunkt. Og da er det ikke godt å vite hva som vil skje.

Sannsynlige Formel 1-løp i årene fremover:

  2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Australias GP (Melbourne) X X X X ?    
Malaysias GP (Sepang) X X X X ?    
Kinas GP (Shanghai) X X X X X X  
Bahrains GP (Sakhir) X X          
Spanias GP (Barcelona) X X X X X    
Monacos GP (Monte Carlo) X X X X X X X
Kanadas GP (Montreal) X X X ? ?    
Europas GP (Valencia) X X X        
Englands GP (Silverstone) X X X X X X X
Tysklands GP (Hockenheim) X   X   X   X
Tysklands GP (Nürburgring)   ?   ?    
Ungarns GP (Hungaroring) X X X X X    
Belgias GP (Spa-Francorchamps) X   X   X   X
Frankrikes GP (Paul Ricard)   X   X   X  
Italias GP (Monza) X X X X X    
Singapores GP (Marina Bay) X ? ? ? ?    
Japans GP (Suzuka) X ? ? ? ?    
Koreas GP (Yeongam) X X X X X    
Indias GP (Delhi) X X X X X X X
Abu Dhabis GP (Yas Marina) X X X X X    
US GP (Austin) X X X X X X X
Brasils GP (Interlagos) X X X X ?    
GP of the Americas (New Jersey)   X X X X X X
Russlands GP (Sochi)     X X X X X
               
   Totalt antall løp 20 21 21 20 20 8 8

X = kontraktsfestet løp
? = antatt fornyet kontrakt

Løpskalenderen for 2012 med datoer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar