søndag 4. desember 2011

En gavepakke til Bernie

Ferrari_RBRSå har både Ferrari og Red Bull varslet at de vil trekke seg ut av FOTA – Formula One Teams Association. Det skjer etter at teamene som er med i organisasjonen ikke klarte å bli enige om hvordan avtalen om begrensninger av ressursbruken (RRA) skal kontrolleres i fremtiden.

Slutten for FOTA?
Dette kan være spikeren i kista for FOTAs videre fremtid, for det er nok en fare for at McLaren og Mercedes heller ikke vil se noe poeng i å være med i FOTA lenger, og følger etter utbryterne. Dermed blir det bare småteam igjen i FOTA, som vil ha null makt til å få gjennomført noe som helst.

Splitt og hersk
Svekkelsen – og et eventuelt sammenbrudd i FOTA – er imidlertid gode nyheter for Bernie, som fortsatt driver Formel 1 etter ‘splitt og hersk’-metoden. Nå kan han sette teamene opp mot hverandre og få det akkurat slik han vil – slik han ofte har gjort opp gjennom årene.

Uenige lenge
FOTA ble opprettet i september 2008 for å ivareta teamenes felles interesser i forhandlingene med Bernie og FIA. I årene etterpå har organisasjonen fått på plass flere kostnadsbesparende avtaler, men det har lenge vært uenighet om hvordan man skal skulle kontrollere at teamene ikke bruker mer penger enn det man er blitt enige om i den såkalte ‘Resource Restriction Agreement’ (RRA).

RRA gjelder fortsatt
Men RRA er en juridisk bindende avtale mellom teamene, og regulerer hvor mye penger og ressurser de kan bruke på drift og utvikling helt frem til 2017. Derfor er det ikke sånn at Ferrari og Red Bull nå kan bruke så mye penger de vil bare fordi de ikke er med i FOTA lenger. Men det vil bli vanskelig for de andre teamene å vite om de to holder seg innenfor RRA, når det ikke finnes noen avtalte kontrollmuligheter.

Fordel Bernie
Med en ny Concorde-avtale som skal fremforhandles i løpet av neste år og iverksettes fra 2013, er det interessant at to av de rikeste teamene i Formel 1 ikke lenger vil være med i fellesskapet. Dette svekker de andre teamenes forhandlingsposisjon, og gir Bernie en gylden mulighet til å tilby utbryterne spesialavtaler for å skrive under på en ny Concorde-avtale.

Planlagt løp av Ferrari?
Det var det som skjedde i 2005, da teamene forsøkte å samle seg for å presse Bernie til å gi dem bedre vilkår ved fornyelsen av den daværende Concorde-avtalen. Da brøt Ferrari ut av fellesforhandlingene og inngikk en egen avtale med Bernie, etter sigende verdt 100 millioner euro. Kanskje det er dette de har planlagt å ta en reprise på?

Red Bull med på laget?
Dersom det ikke finnes noen juridiske hindringer for det, bør vi derfor ikke bli forbauset om Bernie igjen vil tilby Ferrari en større del av kaka – utenom den ordinære fordelingsnøkkelen. Samtidig kan sikkert Red Bull også få en saftig bonus for å spille på samme lag, mens de andre teamene må sloss for å få mest mulig av det som er igjen.

Og vinneren er…
Dermed har Bernie som vanlig fått teamene til å danse etter sin pipe, og kan skuffe inn enda mer penger til seg selv og sine oppdragsgivere i CVC. It’s a rich man’s world…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar