torsdag 3. november 2011

Vikeplikt?

Massa_Hamilton_IndiaKollisjonen mellom Felipe Massa og Lewis Hamilton i Indias Grand Prix er blitt et hett diskusjonstema blant fans og journalister - og ikke minst blant nåværende og tidligere Formel 1-førere.

Som kjent mente dommerne i India at Massa ikke burde ha svingt inn foran Hamilton, og de ila derfor Ferrariførern en drive-through straff «for å ha forårsaket en kollisjon». Men var det en riktig avgjørelse?

Massa skulle ikke svingt inn
En av dommerne i India var den tidligere F1-føreren Johnny Herbert. Etter løpet er briten fortsatt overbevist om at Massa fortjente straffen, fordi videobildene helt tydelig viser at han visste at han hadde Hamilton på innsiden, og at han derfor ikke skulle ha svingt inn foran ham. At Hamilton ikke var helt oppe på siden av Massa da det smalt, har ifølge Herbert ingen betydning. Hmmm…

Hamilton må ta ansvaret
En annen tidligere F1-fører, David Coulthard, er helt uenig med Herbert. Han sier at det alltid har vært sånn at det er føreren som kommer bakfra som har ansvaret, og at det derfor blir helt feil å gi Massa skylden for det som skjedde. Det er helt klart at det var Hamiltons ansvar å bremse for å unngå kollisjon, mener DC.

Dommerne overdriver
Mark Webber, som ble nummer fire i Indias GP, vil ikke gi verken Massa eller Hamilton skylden for det som skjedde, men mener dette et et eksempel på at dommerne er blitt for ivrige til å dele ut straffer for både smått og stort. Han synes det virker som om man nå legger opp til at enhver kollisjon må ha en skyldig part, og minner om at Formel 1 er noe helt annet enn bilkjøring på offentlig vei. Klokt sagt.

Webber sier også at han er enig i at førere som gjør hodeløse ting skal straffes, men mener at det fortsatt må være lov å gjøre feilvurderinger, slik Hamilton og Massa gjorde i India. Det er ikke sjelden at begge førerne har gjort feil når det smeller, og da er det greit å la saken ligge, sier han.

Vi vil ha action
Jeg er helt enig med Webber. Det må ikke bli sånn at ingen lenger tør å gjøre et forbikjøringsforsøk utenom rettstrekkene, av frykt for å bli straffet. Da forsvinner jo mye av moroa for oss som ser på. Av og til går det, og av og til smeller det. Slik har det alltid vært, og slik må det være. Dersom Hamilton, Kobayashi og andre fightere må slutte å være seg selv, blir det lite action igjen.

Vikeplikt?
Når det gjelder hendelsen i India er jeg også der helt enig med Mark Webber. Dommerne kunne godt ha latt saken ligge. Men hvis noen først skal ha skylden, må det være Lewis Hamilton. Massa var først inn i svingen, og hadde idealsporet. Og det normale er jo at føreren som ligger først og har idealsporet ikke skal behøve å flytte seg for å unngå å bli påkjørt. Jada, Massa svingte inn, men det var jo ikke hans feil at Hamilton ikke klarte å bremse. Og selv om det sikkert var dumt av Massa å holde på retten sin, er det vel ikke rett å straffe ham for det?

En stor F1-fan jeg kjenner sa forresten ganske tydelig hva han mente om saken: «Hvis en Formel 1-fører flytter seg frivillig når noen prøver å kjøre forbi ham, forventer jeg at de ansvarlige i teamet sørger for at han blir oppsagt!»

Men bare vent. Hvis de mest forsiktige får viljen sin blir det nok snart påbudt med både lyshorn og blinklys i Formel 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar