lørdag 27. august 2011

Nedflytting for Maldonado - gult kort til Hamilton

Hamilton-Maldonado-SpaEtter avslutningen av Q2 på Spa i dag så vi at Williams’ Pastor Maldonado og McLarens Lewis Hamilton hadde en liten «sammenkomst», slik at Hamilton måtte bytte frontvinge og få tapet sammen høyre sidepod før han kunne starte i Q3.

Dette førte til krasse utfall fra en del engelske kommentatorer, som mente at Maldonado minimum måtte straffes med utestengelse fra Belgias Grand Prix, og helst fra Formel 1 på livstid. De var enige om at dette var hakket før mordforsøk på Hamilton, som absolutt ikke hadde gjort noe galt.

Begge var med på det
På min skjerm så det ikke like enkelt ut, for på reprisen rett forfra ser man tydelig at Hamilton heller ikke kjører rett fram, men at han svinger inn mot Maldonado like før de kjører inn i hverandre. Maldonado var nok den mest aggressive - og den som svingte sist av de to. Men Hamilton var helt tydelig med på å skape episoden.

Nå er dommernes vurdering av episoden offentliggjort, og det ser ut for at Nigel Mansell & Co også har sett på episoden med litt mer nøytrale øyne enn folk som Martin Brundle, David Coulthard og Eddie Jordan.

Maldonado flyttes ned
For etter å ha studert hendelsen fra alle tilgjengelige vinkler, har dommerne bestemt seg for å straffe Maldonado med fem plasser nedflytting på griden i morgen for å ha forårsaket kollisjonen. Han må dermed starte fra P21 istedenfor P16. Det er helt greit, for påkjørselen var ganske unødvendig.

Gult kort til Hamilton
Men dommerne mener at opptakene også viser at Hamilton var medvirkende til kollisjonen. De har derfor gitt McLarenføreren en formell reprimande, dvs F1-versjonen av fotballens gule kort. Dette får ingen umiddelbare konsekvenser for Hamilton, men hvis han får flere reprimander senere i sesongen kan han bli straffet med nedflytting.

Schumacher får også kjøre i morgen
Dommerne har også innvilget søknadene fra de fire førerne som ikke klarte å komme innenfor 107-prosentgrensen i Q1, og de får derfor likevel starte i løpet i morgen. Dette gjelder Virgins Jerome d’Ambrosio og HRT’s Vitantonio Liuzzi og Daniel Ricciardo. Dessuten får Michael Schumacher starte i sitt jubileumsløp, selv om han ikke fikk satt noen kvalifiseringstid fordi han mistet venstre bakhjul på sin Mercedes allerede på ut-runden i Q1.

1 kommentar:

  1. merket meg og forskjellen mellom hvordan bbc og viasat tolket hendelsen. men må si meg mer enig med bbc. maldonado burde holdt seg bak hamilton eller kjørt forbi, og markert missnøje etterpå.

    når det er sagt.. kval i verdensklasse, og utrolig spennende løp senere i dag!

    SvarSlett