mandag 22. august 2011

Belgias Grand Prix for 20 år siden

schumacher_spa_1991Til helga er Formel 1-ferien endelig over, og det er tid for Belgias Grand Prix på Spa. Det betyr også at Michael Schumacher kan feire at det er 20 år siden han debuterte som Formel 1-fører. For de som ikke husker så langt tilbake - eller som av naturlige årsaker ikke fulgte med på Formel 1 den gangen – her følger et lite tilbakeblikk på den historiske helga.

Gachot i fengsel
Belgias Grand Prix den 25. august 1991 var den ellevte runden i 1991-sesongen, og Jordan-teamet sørget for store overskrifter allerede mange dager før løpet startet. Årsaken var at den ene av teamets førere, belgieren Bertrand Gachot, hadde havnet i fengsel etter å ha sprayet CS-gass på en drosjesjåfør i London. Dermed trengte Eddie Jordan en erstatter.

Mercedes betalte
Jordans førstevalg var svensken Stefan Johansson, men Bernie presset på for å få ham til å ta inn den unge og ukjente tyskeren Michael Schumacher isteden. Schumacher var også den gangen ansatt hos Mercedes – da som sportsvognfører - og tyskerne betalte Jordan 150 000 dollar for å gi 22-åringen et F1-sete. EJ har senere innrømt at det var pengene som avgjorde valget, og ikke troen på et nytt talent.

P7 i debuten
At Schumacher var noe spesielt ble klart for mange allerede i kvalifiseringen. Nykommeren satte syvende beste tid – med en bil som ikke var blant de beste og på en bane han bare hadde syklet rundt før. Hans langt mer erfarne teamkollega, Andrea de Cesaris, måtte til sammenligning ta til takke med P11.

En imponerende start
Schumacher gjorde også en imponerende start i selve løpet, men så var det brått slutt. Etter å ha kjørt seg opp en plass i den første svingen, stoppet bilen hans med clutchproblemer rett etter Eau Rouge. Game over.

Headhuntet til Benetton
Men selv om Schumachers første Formel 1-løp ble kort, hadde han fått vist fram nok av talentet sitt til at Benetton fattet interesse. Så til tross for at Eddie Jordan trodde han hadde en bindende avtale med tyskeren for resten av sesongen, mistet han sitt nye funn allerede etter det første løpet.

Dersom, hvis..
Dette var altså starten på Michael Schumachers karriere. Hva som kunne ha skjedd dersom Bertrand Gachot hadde oppført seg i drosjen, eller hvis Eddie Jordan hadde valgt Stefan Johansson som reserve, får vi aldri vite.

Senna i 1991
Belgias GP 1991 ble for øvrig vunnet av Ayrton Senna, som var i en egen klasse hele denne helga. Brasilianeren startet fra pole, og vant løpet foran Gerhard Berger og Nelson Piquet.

Schumi i 1992
Det hører med til historien at Michael Schumachers første seier i Formel 1 kom i Belgias Grand Prix året etter debuten. Senere vant han fem ganger til på Spa, som han har erklært som sin favorittbane.

Men dersom Michael Schumacher skal vinne Belgias GP på Spa i år må det nok skje ganske mye rart. Og det gjør det neppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar