mandag 18. juli 2011

FIA innfører “gule kort” i Formel 1

FIA-logo_gullI skyggen av bråket rundt de eksosbåste diffuserne har FIA i all stillhet vedtatt en del mindre regelendringer. Teknisk sett er vel dette ikke lov, fordi det kun er sikkerhetsrelaterte regelendringer som kan innføres midt i sesongen. Men teamene var kanskje for opptatt med eksoskrangelen til å orke å protestere?

De to viktigste endringene er at førerne nå får et ekstra sett intermediates til fredagstreningen, samt at det er innført en straff overfor førere som har fått tre advarsler i løpet av sesongen. De nye reglene ble gjort gjeldende fra og med Englands GP på Silverstone.

Ekstra dekk på fredag
Sportsreglementets artikkel 25.2 e) er endret, slik at førerne nå vil få tildelt ett ekstra sett intermediates dersom en eller begge fredagstreningene må kjøres i regnvær. Dette dekksettet kan kun benyttes på fredag, og må returneres til Pirelli før lørdagstreningen starter.

Endringen gjøres for å oppmuntre førerne til å kjøre mer på fredag selv om det regner, uten at det skal gå ut over de fire settene med intermediates som de opprinnelig var tildelt.

Tre advarsler gir ti plasser nedflytting
Den andre – og kanskje viktigste nyheten - er innføring av sanksjoner overfor en fører som har tre fått advarsler i løpet av sesongen. Dette vil nå automatisk bli straffet med ti plasser nedflytting på griden i neste løp (artikkel 18.2 i Sportsreglementet).

Det står også at minst to av advarslene må være gitt for «krenkende kjøring» for at en fører skal bli idømt nedflytting. Dette betyr at regelen først og fremst er innført for å roe ned førere som gjentatte ganger får advarsler for stygg kjøring, og at mindre forseelser - som det å komme for sent til førerparaden eller til en pressekonferanse – neppe vil telle med.

Nedflyttingen på griden vil komme i tillegg til eventuelle bøter eller andre straffer som er gitt i direkte forbindelse med de enkelte forseelsene.

Det nye «strafferegisteret» startet å telle under Englands Grand Prix, slik at alle advarsler som er gitt før dette løpet ikke vil bli regnet med. Det er sikkert Lewis Hamilton glad for.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar