onsdag 20. juli 2011

Bernie anklages for bestikkelser og korrupsjon

Bernie-Ecclestone_2011Påtalemyndigheten i München har nå formelt siktet den tyske bankmannen Gerhard Gribkowsky, tidligere styremedlem i den regionale tyske banken BayernLB, for økonomisk utroskap og skatteunndragelser, og for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med salget av bankens eierandel i Formel 1 til dagens eiere, CVC Capital Partners.

‘Bernard E’ er involvert
Anklagene går ut på at Gribkowsky - før salget av andelene i 2005 - skal ha tatt imot 44 millioner dollar i bestikkelser fra en person som i dokumentene kalles ‘Bernard E’, og fra en stiftelse med navnet ‘Bambino’. Det er ingen tvil hos påtalemyndigheten om at det er vår venn Bernie og ett av hans selskaper det er snakk om.

Pengene fra Bernie skal ha blitt utbetalt som konsulenthonorar til et østerriksk stråselskap, som senere har sendt pengene videre til postkasseselskaper Gribkowsky skal ha opprettet på Mauritius og De Britiske Jomfruøyene. Gribkowsky har dermed heller ikke betalt skatt av pengene i Tyskland.

Store beløp
De 44 millionene (ca. 230 millioner norske kroner etter dagens kurs) skal ha kommet delvis fra Bernie selv og delvis fra en av hans familiestiftelser, Bambino Trust, rett før BayernLB solgte sin eierandel i Formel 1 for 1,7 milliarder dollar til CVC i 2005.

BayernLB, eller Bayerische Landesbank som banken het i 2005, eide den gangen 48 % av SLEC Holdings, som igjen eide selskapene som hadde rettighetene til Formel 1. Bernie og hans stiftelse eide 25 %, mens resten av SLEC Holdings ble eid av flere andre banker.

Etter at salget var gjennomført skal Bernie ha fått 41,4 millioner dollar i «returprovisjon» fra banken (d.v.s. Gribkowsky), mens Bambino Trust skal ha fått 25 millioner. Disse pengene skal Gribkowsky ha utbetalt fra fond i BayernLB. Pengene fra Bernie var ren netto for Gribkowsky, med andre ord.

Ikke siktet - ennå
Bernie er foreløpig ikke siktet for noe som helst, men den tyske påtalemyndigheten skal ha bekreftet overfor avisa Financial Times at han er under etterforskning, mistenkt for medvirkning til korrupsjon og skatteunndragelse.

Bernie skal ha hatt et møte med påtalemyndigheten i München, og sier han er sikker på å bli frikjent for enhver befatning med noe ulovlig.

Siste besøk i Tyskland?
Som vanlig med Bernie klarer han vel å vri seg unna dette også. Men i motsatt fall kan helgas løp på Nürburgring være siste gang Bernie tør å komme til Tyskland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar