tirsdag 7. juni 2011

Ny snuoperasjon for Bahrains GP

Bahrain_FerrariFIA’s beslutning om å putte Bahrains GP inn på kalenderen igjen – på den datoen som Indias GP egentlig var blitt tildelt – ser ut til å bli minst like omstridt som mange spådde.

Som ventet kom det mange kritiske røster mot vedtaket, fordi løpet vil bli sett på som en støtteerklæring til herskerne i landet og deres voldsbruk mot de som protesterer. Akkurat det ser imidlertid ikke ut til å ha noen virkning på FIA, for Jean Todt mener fortsatt at Bahrain er et fredelig land, og at kritikerne – spesielt pressen i England – overdriver problemene.

Max lærer FIA reglene
Men i går gikk den tidligere FIA-presidenten, Max Mosley, ut og fortalte at FIA hadde brutt sine egne regler, for ifølge artikkel 66 i FIA's International Sporting Code heter det at: «Det kan ikke gjøres endringer i tilleggsreglene (herunder regnes også terminlista) etter at påmeldingsfristen for sesongen er utløpt, uten at alle deltakerne (dvs teamene) har enstemmig godkjent det skriftlig. Unntak kan gjøres for endringer som løpsdommerne gjør på grunn av force majeure eller av sikkerhetsårsaker.» Det vil si at det er teamene som bestemmer om et løp kan flyttes, og at alle må si ja til endringen for at den skal være gyldig. Rart at ingen andre tenkte på den regelen.

Bernie vil gjøre om vedtaket
Så kom Bernie – som var med på å gjøre det enstemmige vedtaket i WMSC – med et nytt utspill. Nå har han foreslått å gi India tilbake sin opprinnelige dato, og flytte Bahrain til en dato «en gang i desember». For nå sier han at han er usikker på situasjonen i Bahrain, og at det er lettere å avlyse løpet hvis det står helt til slutt på kalenderen. Rart han ikke tenkte på det for noen dager siden.

Teamene er enige med Bernie
Og nå i dag har FOTA (dvs teamene) sendt et brev til FIA der de varsler at de ikke ønsker at Bahrains GP skal kjøres den 30. oktober, men at de kan være med på å diskutere et senere tidspunkt. Helt i tråd med Bernies utspill, altså. Men Ross Brawn hos Mercedes har jo for lenge siden varslet at et løp i desember er helt uakseptabelt for dem, så det spørs vel om det siste toget for Bahrain snart er gått.

Stakkars India og fansen
Jeg synes synd på arrangørene i India og på de mange som har tenkt seg på dette løpet. Først er det helt klart at løpet skal kjøres den 30. oktober, så er det plutselig flyttet til den 11. desember, og så er det «kanskje» flyttet tilbake til 30. oktober igjen. Det kan ikke være lett å selge billetter til et arrangement som er i stadig bevegelse. Men Bernie og FIA er vel ikke så opptatt av småting som arrangører og fans – det er jo andres penger som blir kastet bort.

Siste ord er ikke sagt
Men de som har bestilt flybilletter og hotellrom for å reise på Indias GP bør kanskje vente litt med å booke om flere ganger, til alle parter har sagt sitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar