søndag 5. juni 2011

FIA overlater Bahrain-problemet til teamene

Bahrain-001På grunn av private gjøremål i dagene etter Monacos Grand Prix har jeg hatt liten tid til å følge med på det som har skjedd i F1-verdenen. Men nå er jeg i ferd med å få hodet over vannet, og da ser jeg at FIA’s World Motor Sport Council har hatt et møte i Barcelona der de har gjort noen interessante vedtak.

Det mest oppsiktsvekkende er at WMSC har besluttet at Bahrains Grand Prix skal kjøres i år - mot alle odds og mot svært manges ønske. Bahrain har nå fått tildelt 30. oktober som ny dato. Datoen var opprinnelig satt av for Indias GP, og WMSC har ikke gitt inderne noen ny dato.

Indias GP flyttes
Mest sannsynlig vil Indias GP blir flyttet til den 4. eller 11. desember, til tross for at teamene for lengst har sagt fra om at dette er uakseptabelt for dem. Et løp i desember vil føre til at pausen før neste sesong blir svært kort, og at den avtalte ferien for de ansatte ikke blir mulig å gjennomføre.

Ikke rolig i Bahrain
Men det det kommer til å bli mest oppstyr rundt, er den moralske og sikkerhetsmessige siden av saken. For opptøyene i Bahrain er langt fra over, selv om de herskende prinsene har klart å overbevise FIA om at de nå har kontroll over situasjonen. Al Jazeera viste så sent som sist torsdag bilder der politiet skjøt på demonstranter med tåregass og gummikuler, så det er fortsatt ikke rolig i landet.

Teamene i klemme
Det FIA gjør med denne beslutningen er egentlig å dytte problemet over på teamene, som står overfor mange utfordringer dersom de skal reise til Bahrain slik situasjonen er nå. Men å nekte å reise kan også bli dyrt for dem, for Bernie skal selvfølgelig ha erstatning hvis de ikke møter opp. Hadde FIA sagt nei, hadde de sluppet denne problemstillingen.

Frarådes å reise
Det britiske UD fraråder fortsatt folk fra å reise til Bahrain, og det er derfor usikkert om team-medlemmer, førere, journalister, TV-folk og publikum som vil reise dit vil få tegnet forsikring. Dersom FIA ikke kan garantere for sikkerheten vil verken teamene eller TV-selskapene kunne sende folkene sine til Bahrain, og da blir det vanskelig å få kjørt noe løp.

Araberne har makta
Men for en del av teamene – og ikke minst mange av sponsorene deres - vil nok det største problemet være det moralske. Hittil har ingen enkeltteam gått ut og tatt standpunkt i saken, men FOTA-formannen, Martin Whitmarsh har sagt at de vil diskutere saken. Problemet for Whitmarsh, som også er sjef for McLaren, er at mange av teamene mer eller mindre er eid eller sponset av arabiske banker og investeringsselskaper. Dette gjelder både for McLaren, Ferrari og Mercedes, og nå kanskje også for Toro Rosso. Det blir neppe enkelt for dem å boikotte Bahrains GP.

Red Bull usikre
Red Bull – som bare har seg selv og sitt eget omdømme å tenke på - har sendt ut en pressemelding der de sier at de har registrert FIA’s beslutning, og at de vil ta opp saken gjennom de korrekte kanalene. Men mellom linjene tyder mye på at de ikke liker beslutningen, og at de er i tvil om hva de skal gjøre.

Protestkampanje
Det gjør det neppe enklere for Red Bull at de også er blitt mål for en protestkampanje, som allerede har samlet over 400 000 underskrifter for å få dem til å gå i spissen for en boikott av Bahrains GP. Interesserte kan gå inn her og registrere seg.

Men også store F1-sponsorer som Vodafone er under press for å boikotte løpet, så det kan hende det blir store, tomme flater på flere av bilene dersom det ender med at løpet går av stabelen.

Mark Webber negativ
Av førerne er det hittil kun Mark Webber som har hatt baller til å si fra om at han ikke liker FIA’s beslutning, men det spørs om det hjelper hvis han ikke får flere førere med seg.

Ansatte fengslet
Det er kanskje også verdt å merke seg at en firedel av de ansatte ved Bahrain International Circuit er satt i fengsel og blitt utsatt for tortur for å ha vært med på protestaksjonene. 28 av dem er oppsagt og 5 sitter fortsatt inne, mens andre har måttet rømme fra landet.

F1 bør bli hjemme
Det er grunner nok til at Formel 1 burde holde seg unna Bahrain. Selv om FIA er for feige til å si fra, er det kanskje andre som tør å ta standpunkt og sørge for at løpet ikke blir kjørt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar