fredag 22. april 2011

Lønn som fortjent?

f1-drivers 2011Det amerikanske sportsmagasinet ESPN The Magazine har satt sammen en oversikt over de best betalte idrettsutøverne i sine respektive hjemland. Rapporten omfatter idrettsfolk fra 182 land, og skal publiseres den 2. mai. Noe av innholdet har allerede lekket ut på nettet (litt forhåndspublisitet er aldri dumt), og ikke uventet er det Formel 1-førere på inntektstoppen i flere land.

Kimi fortsatt på topp
Best betalt av alle i 2010 var Kimi Räikkönen, som topper lista for Finland med formidable USD 26 333 333 – eller ca. 142 mill. norske kroner.

Hvis noen tror at dette er penger Kimi har fått for å kjøre rally, så er det nok ikke helt riktig. For i 2010 fikk Kimi også utbetalt det han hadde til gode hos Ferrari – omkring 20 millioner dollar hvis jeg ikke husker feil - så det er altså ikke rallykjøringen som utgjør mesteparten av superlønna. Etter det jeg har hørt tjener selv WRC-kongen Sebastien Loeb «bare» omkring 6 mill. euro (45 mill. kr.) i året på å kjøre rally, så hvis Kimi fikk litt mindre hos Red Bull så stemmer det jo bra med totalen.

Ferrari betaler best
På topp på lista over spanske idrettsutøvere finner vi Fernando Alonso, med USD 22 736 842 (NOK 122,5 mill), mens hans kollega hos Ferrari, Felipe Massa, er den best betalte utøveren i Brasil, med en lønn på USD 17 052 632 (NOK 92 mill). Ferrari betaler altså godt over 200 millioner kroner i lønn til to mann! Og så kommer etterbetalingen til Kimi i tillegg. Ikke rart Ferrari tar seg rått betalt for sportsbilene de bygger. (I fjor skrev forresten avisa El Mundo at Alonso skulle få 30 mill. euro – eller 230 mill. kroner – i året hos Ferrari, men det ser altså ikke ut til å stemme helt.)

F1 bedre enn fotball
ESPN kan også fortelle at McLarens Lewis Hamilton er den best betalte engelske idrettsmannen, med en lønn på USD 18 473 684. Det er godt gjort å være på toppen i et land der det virker som om det er en haug med fotballspillere som har sykt godt betalt.

Andre vi kjenner 
Andre førere som nevnes i «lekkasjen» fra ESPN er en gammel kjenning fra Formel 1, Juan Pablo Montoya, som topper Colombias liste med sine USD 5 088 410 fra NASCAR, og MotoGP-stjernen Valentino Rossi. Det lille motorsykkelesset skal ha tjent USD 20 800 000 i fjor, og var med det best betalt i Italia. Og i Polen er den for tiden sykemeldte Renault-føreren Robert Kubica på lønnstoppen med USD 10 657 895. Håper han har en god sykeforsikring.

Noen tjener mye mer
Inntektene i rapporten er kun ren kontraktfestet lønn, altså uten sponsorinntekter og bonuser, så de fleste har nok i realiteten enda større inntekter enn det som er kommet frem her. Hos Red Bull har det for eksempel vært vanlig med liten grunnlønn og store seiersbonuser, så verdensmester Sebastian Vettel lider neppe noe nød, selv om han ikke er med på lista.

Dollar eller euro
Ettersom ESPN er et amerikansk magasin, er alle tallene i rapporten naturlig nok oppgitt i amerikanske dollar. I dag har USD en kurs på ca 5,40 i forhold til norske kroner. Men mange av de europeiske utøverne har sine kontrakter i euro, så det blir en del omregning frem og tilbake for å få satt opp en slik oversikt. Derfor er det en del tall som ESPN kommer med som ikke stemmer helt med det vi har hørt tidligere, fordi kursen mellom dollar og euro har forandret seg.

Men uansett valutasort - godt betalt har de, alle sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar