mandag 7. februar 2011

Hvem blir vikar for Robert Kubica?

Robert KubicaSom kjent ble Robert Kubica hardt skadet i en rally-ulykke i helgen, og ligger på sykehus i Italia med en knust høyrearm. Han har også brukket et ben og har i tillegg flere andre, mindre alvorlige skader.

Det som skal ha skjedd er at Kubica fikk sleng på sin Skoda Fabia på en etappe av Ronda di Andora Rally i Italia, og krasjet inn i enden av et autovern med fronten først. Autovernet gjennomboret bilen på langs, og Kubica ble sittende fastklemt i vraket. Kartleseren hans kom uskadd fra ulykken.

De italienske ekspertene som har operert Kubica mener at de har reddet hånden hans, men sier det er fare for at han aldri vil få tilbake normal bevegelighet igjen. Det vil i så fall kunne være slutten på Kubicas Formel 1-karriere, for med dagens knappehysteri er friske hender svært viktig for en Formel 1-fører. La oss håpe det ikke går så galt.

Både Kubicas manager og Renaults teamsjef er optimistiske, og tror han vil være tilbake i Formel 1 igjen etter noen måneders sykemelding. Det er jo bare å håpe at de får rett, og at Kubica nok en gang viser seg å være sterkere enn de fleste. Han har faktisk 18 titanskruer i armen fra før, etter å ha vært passasjer i en kraftig bilulykke i 2003. Og vi husker jo kjempesmellen i Kanadas GP i 2007, som han utrolig nok kom uskadd fra.

Uansett hvordan det går, så vil Renault i beste fall bli uten sin erfarne førstefører i flere måneder, og det betyr at teamet har et problem like før sesongstart. Vitaly Petrov er ikke noen typisk førstefører som kan lede teamet og utvikle bilen, og de to reserveførerne, Bruno Senna og Romain Grosjean, er heller ikke karer med lang fartstid i Formel 1. Derfor regner de fleste med at Renault må ut på markedet og finne en erfaren fører som kan gå inn og erstatte Kubica så lenge som det blir nødvendig. Og det haster, for testingen fortsetter om få dager, og da bør en erstatter være på plass.

De første navnene som har dukket opp i media er selvsagt Tonio Liuzzi, Nick Heidfeld, Christian Klien og Pedro de la Rosa. Alle disse er ledige og alle kjørte Formel 1 i 2010. Av disse tror jeg mest på Liuzzi, som skal være god på oppsett av bilen. Men ingen av dem blir sett på som vinnertyper, så de er kanskje ikke førstevalg for Renault.

En annen som også kjørte i fjor er Nico Hülkenberg. Han gjorde det bra hos Williams, men nå har han en testførerkontrakt med Force India som han må komme seg ut av for å være interessant. Men han har mindre Formel 1-erfaring enn Liuzzi, så han er kanskje heller ikke noe innlysende valg.

Det meste spenstige forslaget jeg har sett som vikar for Robert Kubica, er Kimi Räikkönen. Men han er for det første opptatt med sitt eget rallyteam, og for det andre ikke noen god venn med Renault-sjefen etter fjorårets konstruerte oppslag om mulige kontraktsforhandlinger. Man skal kanskje aldri si aldri, men jeg tviler på at Kimi er interessert i Formel 1 akkurat nå.

Det er bare å ønske Robert Kubica god bedring, så får vi se hva Renault finner på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar