søndag 20. februar 2011

Bernie i utakt med verden…igjen

Bahrain_tanks

For et par år siden var Bernie ute og sa at han hadde sans for diktatorer, fordi de fikk ting gjort. Som eksempel på det trakk han frem Hitler, som i Bernies øyne hadde gjort mye bra (selv om han også innrømmet at en del ting ikke var fullt så bra…). Det ble selvsagt mye bråk etter denne uttalelsen, og Bernie var ikke særlig populær i en del land en periode.

Og nå er den lille Formel 1-diktatoren på nytt i utakt med de fleste. For mens hele den vestlige verden tar avstand fra det herskerne i Bahrain har drevet med den siste tiden, fortsetter Bernie å oppføre seg som om det som skjer der bare er en liten intern sak, som snart vil være ryddet av veien.

Skyter med skarpt
Så sent som på fredag skjøt sikkerhetsstyrkene med skarpt mot fredelige demonstranter i hovedstaden Manama, og minst 50 mennesker ble skadet. Likevel mener Bernie at det er opp til kronprinsen i landet å avgjøre om Bahrain Grand Prix skal kjøres om knappe tre uker. For Bernie tror at kronprinsen ikke vil ta en slik beslutning på politisk grunnlag, men at han bare vil tenke på sikkerheten for teamene. Hvor dum går det an å gjøre seg? (Men på den måten håper nok Bernie han skal slippe å ta ansvar for noe som helst.)

Teamene vil avlyse
I dag hører vi fra testen i Barcelona at de fleste teamene er enige om at Bahrain GP bør avlyses, både for å ta avstand fra det som har skjedd i landet, og av hensyn til teamens egen sikkerhet. Men problemet for dem er at det så mange økonomiske og juridiske hensyn involvert i denne saken, at verken førere eller teamsjefer tør å være først ute med å nekte å reise til Bahrain.

Det står ganske sikkert noe om erstatningsansvar i kontraktene med Bernie og FOM, så teamene er nok ganske handlingslammet. Dessuten er det arabiske eierinteresser i flere av teamene, mens andre har arabiske sponsorer som kan bli fornærmet og trekke seg. Og penger er et språk de fleste forstår, spesielt i Formel 1.

Frarådes å reise
Men i går gikk både amerikanske, britiske, australske og kanadiske myndigheter ut med advarsler til sine borgere om at de bør unngå å reise til Bahrain, og at de som allerede er i landet må være svært forsiktige med å gå ut. Det betyr at det blir vanskelig både for publikum, journalister og tv-fotografer å reise dit, fordi de vil få problemer med forsikringsselskapene hvis noe skulle hende.

Hvor er FIA?
Det riktige nå ville vel vært om FIA-sjefen, Jean Todt, hadde tatt ansvar og bestemt at Bahrain Grand Prix ikke skal kjøres. Samtidig kunne han sagt fra om at motorsporten tar avstand fra myndighetenes oppførsel der nede. Å ta et slikt standpunkt i denne saken ville gitt både FIA og Formel 1 mye positiv omtale. Det ville i tillegg blitt et stort prestisjenederlag for herskerne i Bahrain, som har brukt Formel 1 som et verktøy for å forbedre landets omdømme. Men FIA har nok så mange strategiske hensyn å ta at Todt ikke tør å si noe, han heller.

Ta ansvar, Bernie
Bernie sa forleden at han ville vente til onsdag med å ta en endelig beslutning, men slik det har utviklet seg det er ingen grunn til å vente lenger. Når førere, teampersonell, journalister og publikum enten ikke vil eller ikke tør reise til Bahrain, bør han innse at dette er en tapt sak. Selv om kronprinsen skulle påstå at alt er i orden, bør Bernie ta ansvar og avlyse løpet.

Jeg tror nok vi skal klare oss uten Bahrain Grand Prix.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar