søndag 16. januar 2011

Williams får oljepenger fra Venezuela

Pastor-Maldonado og Hugo-ChavezWilliams har endelig offentligjort det vi lenge har skjønt, nemlig at de har fått det venezuelanske statsoljeselskapet PDVSA (Petroleos de Venezuela S.A) som sponsor. Offentliggjøringen skjedde på fredag, da Venezuelas smågale president, Hugo Chavez, fikk se landets nye Formel 1-fører, Pastor Maldonado, demonstrere en Williams FW32 i Caracas  gater.

Maldonado blir den første Formel 1-fører fra Venezuela på 27 år. Den forrige var Johnny Cecotto i 1983 og ‘84. Hans karriere i Formel 1 sluttet brått da han krasjet og brakk begge bena under kvalifiseringen til Englands GP, så vi får håpe Maldonado ikke følger helt i hans fotspor.

PDVSA er som sagt Venezuelas statsoljeselskap, og verdens femte største oljeeksportør. Hele 60% av landets oljeproduksjon går til USA, som får 11% av sitt totalforbruk herfra. PDVSA eier også selskapet CITGO, som driver en av de største bensinstasjonskjedene i USA. Venezuela har faktisk verdens nest største reserver av olje, bare slått av Saudi-Arabia.

Det er altså ingen småfisk Williams har fått på kroken. Ikke rart at de droppet Nico Hülkenberg til fordel for Maldonado. Williams trengte nok pengene fra PDVSA etter at både Philips, RBS og Air Asia avsluttet sine sponsoravtaler etter 2010-sesongen.

Hvor mye penger avtalen med PDVSA tilfører Williams er ikke kjent, men ryktene hevdet tidligere at det dreier seg om 20 millioner dollar per år. Og hvis avtalen er så langsiktig som Williams hevder, kan kanskje dette være starten på en ny opptur for det gamle storteamet. WIlliams har allerede tilpasset arbeidsstokken til de nye reglene om kostnadsreduksjoner, og hevder å være på hugget igjen etter noen dårlige år.

Sponsoravtalen – eller partneravtalen, som Williams kaller det – betyr at PDVSA får sin logo flere steder på Williams nye FW33, samt på mekanikernes kjeledresser og på førerdressene til Rubens Barrichello og Pastor Maldonado. Williams og PDVSA skal også samarbeide om en stiftelse – Fundacion Pastor Maldonado – som skal jobbe med utdanning, trafikksikkerhet og energieffektivisering i Venezuela.

Det er en ting som slår meg: Tenk om vårt eget statsoljeselskap – Statoil – hadde satset 100 millioner på Formel 1. Da hadde det blitt bråk da! Men i Venezuela har president Chavez full kontroll, så hvis han sier at Formel 1 er et satsingsområde, så blir det sånn.

1 kommentar:

  1. Pastor Maldonado show: http://www.youtube.com/watch?v=fxCi7RGeTD4

    SvarSlett