onsdag 8. desember 2010

Lotus-farsen ruller videre

Lotus-Renault-GP-2011Så har endelig ryktene blitt til virkelighet. Renault har solgt resten av aksjene i Formel 1-teamet sitt til den malysiske sportsbilprodusenten Group Lotus, og teamet bytter navn til Lotus Renault GP.

Renault skal heretter bare være med i Formel 1 som motorleverandør, under navnet Renault Sport F1. Group Lotus skal i tillegg til sitt 25%eierskap i teamet også være hovedsponsor i minst seks år fremover.

Lotus Renault F1 beholder Renault-navnet på chassiset for å beholde de opptjente rettighetene til premiepenger fra Bernie, men de de håper selvfølgelig at folk flest ganske raskt skal begynne å omtale bilene deres bare som Lotus. Planen deres er jo at de skal oppnå det samme som Ferrari, det vil si å øke statusen for sportsbilene sine gjennom å delta i Formel 1.

Men det er som kjent en liten hake med denne planen, nemlig at det allerede finnes et Team Lotus i Formel 1. De eneste som kan tenkes å like denne kaotiske situasjonen er vel advokatene. Inntil videre foreslår jeg at vi fortsatt kaller Renault for Renault og Lotus for Lotus.

Dette betyr at «worst case» har oppstått. Dersom navnesaken ikke løser seg vil vi få fire biler med navnet Lotus i Formel 1 neste år – alle med Renault-motorer. Og dersom både Team Lotus og «nye» Renault gjør som annonsert, vil alle bilene bli svarte med gullstriper – a la den gamle JPS-dekoren. Det ligger an til full forvirring for tilskuerne, med andre ord.

Bildet viser hvordan den nye Renaulten er tenkt dekorert. Om det er spesielle grunner til at den verken har HP eller Lada-logoer vites ikke, men det er vel ikke utenkelig at sponsorene ligger lavt inntil krangelen er over.

En ting er i alle fall sikkert: Siste ord er ikke sagt i denne saken.

Tidligere artikler om Lotus-krangelen:
Lotus, Renault og Group Lotus
Team Lotus eller Lotus Renault?

2 kommentarer:

 1. Vennligst ikke forvirre ytterligere mht. teamenes navn. Du skriver: "Inntil videre foreslår jeg at vi fortsatt kaller Renault for Renault og Lotus for Lotus".
  Det riktig er pr.dd.:
  TEAM LOTUS (lånt navn/ingen Lotus tilknyting)
  LOTUS RENAULT GP (Lotus Group, altså Lotus. Fortsetter i år med en videreutvikling av Renault fra i fjor. Renault har dog solgt sine rettigheter til Lotus.

  SvarSlett
 2. Dette er en to måneder gammel artikkel, og mye har skjedd siden da. Blant annet er det fortsatt ikke lagt frem noen dokumenter som viser hvem som eier de siste 25% i Renault F1. Og det er ikke vanlig å bruke sponsorens navn når man omtaler et team, så jeg holder meg til Lotus og Renault. Det var jo det de het i fjor også, så det bør vel ikke forvirre noen? Etter rettsaken må jeg kanskje endre mening, men foreløpig velger jeg å bruke FIAs teamnavn.

  SvarSlett