søndag 14. november 2010

Sebastian Vettel fikk den hjelpen han trengte

Sebastian Vettel Abu DhabiSå var det altså Sebastian Vettel som ble verdensmester til slutt, og ikke Mark Webber eller Fernando Alonso. Slik tabellen så ut før det siste løpet var det ikke mange som trodde at Vettel kunne klare det, men plutselig klaffet alt for den unge Red Bull-føreren.

Etter kvalifiseringen så det meste ut til å gå Alonsos vei i Abu Dhabi, men når løpet kom i gang gikk det meste galt for Ferrari. Vil man strekke det litt langt kan man kanskje si at det var den gamle Ferrarihelten Michael Schumachers feil at Alonso ikke ble verdensmester, for uten Schumis krasj med Tonio Liuzzi på første runde ville ikke Safety Car ha kommet ut, og da ville verken Nico Rosberg eller Vitaly Petrov ha klart å passere Alonso på grunn av sine tidlige pitstopp.

Men det virket som om Ferrari bare var opptatt av å følge med Webber, og ikke tenkte på å ta resten av feltet med i regnestykket når de planla Alonsos pitstopp. Det virket sikkert smart å ta inn Alonso ganske tidlig, slik at han kom ut igjen foran Webber, men da hadde de nok ikke kalkulert med at Petrov skulle bli en bremsekloss for Alonso. Den tabben kostet Alonso mesterskapet. Jeg antar det var bittert for Ferrari å se at Robert Kubica, med sitt sene pitstopp, også kom ut igjen foran Alonso.

Men det var egentlig flere ting som hjalp Sebastian Vettel med å bli verdensmester. For hvem skulle ha trodd at både Mercedes, Renault og McLaren plutselig skulle få sånn fart i bilene sine akkurat i dette løpet? Og hvor langt tilbake må vi for å finne et løp der verken Alonso eller Webber er på seierspallen? At begge to skulle havne så langt ned som syvende og åttende plass kunne vel Vettel ikke ha drømt om. Snakker om å få hjelp når man trenger det som mest.

Men hvis man ikke er hardcore Ferrari-fan så var det kanskje like greit at Fernando Alonso ikke ble verdensmester i år. Da fikk ikke den omstridte teamordren på Hockenheim noe å si for mesterskapet, og Red Bulls ærlige (og naive?) oppførsel ble kronet med seier.

Selv om jeg egentlig synes at Mark Webber hadde fortjent å bli mester, så er jeg jo samtidig litt glad for at det ble Vettel. For jeg må innrømme at jeg satset en femtilapp på Vettel før sesongen startet. De pengene hadde jeg avskrevet for lenge siden, men nå fikk jeg plutselig noen uventede kroner inn på konto.

Merkelig nok er dette første gang i år at Vettel står øverst på poengtabellen, så man kan vel trygt si at han kom sterkt på slutten. Vettel er også historiens yngste Formel 1-verdensmester, så det er bare å gratulere! Litt morsomt var det også at de to som sto på seierspallen i Abu Dhabi sammen med den ferske mesteren var de to siste års verdensmestre.

Men det slår meg i ettertid at Abu Dhabis Grand Prix neppe hadde vært særlig spennende hvis det hadde vært kjørt tidlig i sesongen. Nå ble det jo en thriller. Ikke på grunn av forbikjøringer, kollisjoner eller spennende situasjoner, men rett og slett fordi vi hele tiden satt og regnet på hva som kunne skje utover i løpet.

Hvor langt frem ville Alonso klare å komme hvis han kom seg forbi Petrov? Kunne Webber klare å komme seg forbi Alonso? Ville Vettel klare å vinne, eller kunne Lewis Hamilton ta ham på slutten? Ville noen av bilene mellom Vettel og Alonso krasje på de siste rundene? Ville noen få problemer med motor eller dekk? Alle muligheter måtte tas med i beregningen, og ingen ting var sikkert før Alonso gikk over målstreken.

Det er slik vi vil ha det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar