torsdag 11. november 2010

Team Lotus eller Lotus Renault i 2011?

Jarno-Trulli-Lotus-79Det er full krig om retten til det gamle racingnavnet Lotus for tiden. Krangelen står mellom de to malaysiske selskapene Lotus F1 Racing – som er med i Formel 1 i dag, og Lotus Group – som produserer sportsbilen Lotus.

Lotus F1 Racing har i år brukt navnet i Formel 1 etter en avtale med Proton, som eier bilfabrikken Group Lotus. Denne avtalen er senere trukket tilbake og vil ikke gjelde for neste år, fordi Group Lotus selv har bestemt seg for å gå inn i Formel 1 som en del av Renaults Formel 1-team. De skal ha fått på plass en avtale som innebærer at teamet skal kalles Lotus Renault F1 fra neste år, mot at Group Lotus skyter inn 20 millioner dollar pr. år i de neste tre årene.

Derfor krever Group Lotus at eieren av Lotus F1 Racing – Tony Fernandes – må døpe om teamet sitt til noe annet enn Lotus fra neste år. Dette vil Fernandes selvsagt ikke gå med på uten kamp, fordi han har inngått en avtale med Colin Chapmans familie, og med rettighetseieren til navnet Team Lotus, David Hunt, om retten til å bruke Lotus-navnet i Formel 1. Dermed havner saken i retten.

Racingteamet Team Lotus og sportsbilfabrikken Lotus Cars var to helt uavhengige selskaper helt fra starten av, selv om Colin Chapman sto bak dem begge. Derfor er det fullt mulig at Proton kan ha kjøpt retten til å bruke navnet Lotus på sportsbilene, uten at de dermed har rett til å bruke navnet i Formel 1. Å delta i Formel 1 med et annet navn enn Lotus vil jo ikke være noe noe PR-kupp for Group Lotus, så det er ikke så rart at de er  sure. Men de burde kanskje ha ventet med å kjøpe seg inn i Renault F1 til de var sikre på at de hadde retten på sin side.

Det virker i alle fall som om Tony Fernandes og folkene hans er ganske sikre på at de vil vinne saken, for i dag meddelte Lotus F1 Racing at de skal kjøre med de berømte John Player Special-fargene - svart og gull - til neste år. Det mangler bare at de henter inn Ayrton Sennas nevø Bruno som fører, så vil alle nostalgikerne falle i staver.

Det jeg ikke skjønner er hvorfor Lotus Group ikke heller kunne kjøpt seg inn i det Formel 1-teamet som allerede bruker navnet Lotus? Begge selskapene er jo malaysiske, og de hadde jo allerede en avtale om å bruke navnet. For å gjøre saken ekstra merkelig skal jo også teamet som i dag heter Lotus F1 Racing kjøre med Renault-motorer neste år, så det ville jo ikke vært noe problem å kalle teamet Lotus Renault heller.

Det må være noe mer som ligger bak denne krangelen - noe som vi ikke vet om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar