tirsdag 9. november 2010

Slik avgjøres førermesterskapet

Webber-Alonso-VettelHvis Red Bull hadde vært et «normalt» Formel 1-team ville de forlengst ha favorisert en av førerne sine for å sikre seg førermesterskapet i tillegg til konstruktørmesterskapet. Men teameier Dietrich Mateschitz har bestemt at det skal være opp til førerne å avgjøre dette uten at teamet blander seg inn – eller «manipulerer ting slik Ferrari gjør» - som han nylig betegnet det. Ære være han for det, men det er ikke alle som synes det er så lurt.

Men det kan jo hende at Mateschitz - som den PR-mannen han er - kalkulerer med at det å tape tittelen på en åpen og ærlig måte kan være vel så smart som å vinne den ved å strekke reglene. En ærlig taper kan ofte få mer sympati enn en som vinner for enhver pris, og Red Bull Racing er jo til syvende og sist med i Formel 1 for å selge mer sukkervann.

Men dermed kan Sebastian Vettel og Mark Webber oppleve å tape mesterskapet til Fernando Alonso, som altså kjører for et team som tenker helt motsatt. Ferrari prøver jo alltid å vinne for enhver pris, selv om det skulle innebære litt tøying av reglene.

Det er forresten ganske interessant å se at de samme «ekspertene» som fordømte Ferraris oppførsel i Tysklands Grand Prix, nå idiotforklarer Red Bull for at de nekter å gjøre det samme. De folkene bør vel snart bestemme seg for om de er for eller mot teamordre. For det kan vel ikke være forskjell på reglene i juli og i november?

Men jeg lovte å komme tilbake til flere beregninger på hva som skal til for at de fire aktuelle førerne kan vinne eller tape mesterskapet i Abu Dhabi. Her er de harde fakta:

Fernando Alonso

 • Med seier eller andreplass i Abu Dhabi sikrer Alonso seg mesterskapet.
 • Hvis Webber vinner må Alonso bli nummer to for å blir mester.
 • Hvis Webber blir nummer to, må Alonso ikke bli dårligere enn nummer fem.
 • Blir Webber nummer tre, må Alonso minst bli nummer seks.
 • Blir Webber nummer fire, må Alonso minst bli nummer åtte.
 • Blir Webber nummer fem, må Alonso ikke bli dårligere enn nummer ni.

I flere av disse situasjonene får Alonso og Webber like mange poeng, men Alonso vinner da på at han har flest seire.

 • Hvis Vettel vinner i Abu Dhabi må Alonso ikke bli dårligere enn nummer fire.
 • Hvis Vettel blir nummer to, klarer Alonso seg med en åttendeplass eller bedre.

Mark Webber

 • Webber kan ikke bli dårligere enn nummer fem i Abu Dhabi hvis han skal ha mulighet til å vinne mesterskapet.
 • Hvis han vinner må ikke Alonso bli bedre enn nummer tre.
 • Hvis han blir nummer to, må Alonso ikke bli bedre enn nummer seks og Vettel må ikke vinne.
 • Hvis han blir nummer tre, må Alonso ikke bli bedre enn nummer syv, og Vettel ikke bli bedre enn nummer to.
 • Hvis Webber blir nummer fire, må Alonso ikke bli bedre enn nummer ni, og Vettel ikke bli bedre enn nummer to.
 • Blir Webber nummer fem, kan Alonso bare bli nummer ti og Vettel nummer tre.

Sebastian Vettel

 • Vettel må ikke bli dårligere enn nummer to i Abu Dhabi for å ha mulighet til å bli mester. Da må ikke Alonso bli bedre enn nummer ni og Webber ikke bli bedre enn nummer fem.
 • Hvis Vettel vinner må Alonso ikke bli bedre enn nummer fem. Da får de like mange poeng, men Vettel vinner mesterskapet på at han har en fjerdeplass (!) mer enn Alonso. Ellers står de likt.
 • Hvis Vettel vinner foran Webber, og Alonso blir dårligere enn nummer fem, så vil de to Red Bull-førerne ha like mange poeng. Da bli Vettel mester på flere seire enn Webber.

Lewis Hamilton
McLaren-føreren er også teoretisk fortsatt med i kampen. For å bli verdensmester må han vinne i Abu Dhabi, samtidig som Alonso ikke tar poeng, Webber blir nummer seks eller dårligere og Vettel ikke blir bedre enn nummer tre.

Hvis de tre i toppen skulle få de samme plasseringene som over, men uten at Hamilton vinner løpet (dvs Alonso 0p, Vettel 15p og Webber 8p) vil disse tre stå med 246 poeng hver. Da blir Alonso mester fordi han har en seier mer enn de to Red Bull-førerne.

Vettel kan avgjøre
Hvis Vettel leder foran Webber med Alonso på tredje når de kjører ut på siste runde i Abu Dhabi, så er det han som avgjør om Webber eller Alonso skal bli verdensmester. Da tror jeg han velger å beholde ledelsen og lar Alonso ta sitt tredje førermesterskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar