torsdag 11. februar 2010

Vær på vakt når Bernie og Jean Todt uttaler seg om reglene

F1-flagg Først gikk Bernie ut og sa det, og forleden bekreftet FIA-president Jean Todt det samme, nemlig at ethvert Formel 1-team i henhold til reglene kunne stå over tre løp i sesongen, uten at det ville få konsekvenser for dem.

Men på onsdag kom det en offisiell uttalelse fra FIA, som effektivt dreper de to sjefenes uttalelser:

«Etter nylige uttalelser om tolkning av punkter i Concorde-avtalen angående teamenes deltakelse i FIA Formula One Championship, ønsker FIA å klargjøre følgende: I henhold til sportslige og rettslige avtaler er ethvert team som er meldt på til mesterskapet forpliktet til å delta i alle løp i sesongen. Enhver mangel på deltakelse, selv om det bare er for ett enkelt løp, vil bli oppfattet som brudd på både sportsreglementet og Concorde-avtalen», slår FIA fast.

Concorde-avtalen har visstnok et punkt som sier at dersom et team ikke har deltatt i tre løp i samme sesong, anses dette som at teamet har trukket seg fra mesterskapet. Og det er visstnok dette punktet de høye herrer har lest, og oppfattet som en slags nødregel.

Men dette punktet skal ikke være tatt inn for at teamene skal kunne stå over løp, men for at det skal være mulig å sparke dem ut av mesterskapet. For i et annet punkt i avtalen står det at teamene forplikter seg til å delta i alle løpene i samtlige sesonger som avtalen gjelder for, og det er dette FIA nå slår i bordet med.

Og for at denne regelen skal være oppfylt må bilene være forevist til teknisk kontroll, og teamet må ha gjort et ærlig forsøk på å stille til start. Mulige unntak kan være at de har fått startforbud av en eller annen grunn, eller at de er blitt forhindret av utenforstående forhold (force majeure). At de ikke har penger, eller at bilene ikke er ferdigbygd, godtas ikke som gyldig grunn av FIA.

Dette betyr to ting: For det første at US F1 og Campos Meta må sørge for å være på plass i Bahrain om en måned – med kjørbare biler og fullt team, ellers ligger de tynt an. For det andre bør alle nå ha lært at når Bernie eller Jean Todt uttaler seg om noe som gjelder reglene, så skal man tenke: «hmmm – skeptisk».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar