torsdag 4. februar 2010

Stefan GP, Bernie og andre luringer i Formel 1

stefanovic toyota Det har lenge vært skrevet om at Stefan GP – et ukjent serbisk team uten internasjonal erfaring – er i ferd med å skaffe seg en plass i Formel 1. Teamet har kjøpt Toyotas halvferdige 2010-modeller, og har leid inn en del av Toyotas ansatte til å jobbe videre med bilene i vinter. De har også inngått en avtale med Toyota Motorsport om teknisk support.

Og nå har de også gått ut og sagt at de vil sende en container med utstyr til Bahrain, for å være klare dersom noen av de andre teamene ikke stiller opp. Det teameier Zoran Stefanovic satser på er altså at hans team skal kunne overta en ledig plass på griden, ganske enkelt ved å være til stede i Bahrain.

I utgangspunktet høres jo dette ut som ønsketenking fra en som har for mye penger, men nå begynner det å gå rykter som gjør at man begynner å lure på om serberne kan klare å snike seg inn i Formel 1 likevel, via gode bekjentskaper, hardt press og noen «dirty tricks».

Bernie’s utspill
Bernie Ecclestone har helt siden i høst hevdet at flere av de nye teamene ikke ville klare å få bilene klare til sesongen starter, og han har til og med navngitt US F1 og Campos Meta som de to han tror minst på. Dette har selvfølgelig ikke gjort det enklere for de to nykommerne å overbevise mulige sponsorer om at de er verdt å satse på, så det kan bli en slags selvoppfyllende spådom. Er det ikke ganske merkelig at en av sportens overhoder går ut og stempler nye team som useriøse, før de har fått sjansen til å vise hva de kan få til?

Og nå har Bernie kommet med et nytt utspill, der han forteller at han jobber for at Stefan GP skal få overta en av de plassene på griden som han regner med blir ledig. Bernie er nå blitt enda sikrere på at verken US F1 eller Campos Meta vil møte opp til sesongstarten, mens Stefan GP derimot er god som gull for ham. Da begynner jeg å lure på hvem Bernie snakker med – og hva han tjener på denne opptredenen - for slik reglene er skal det ikke være mulig å komme inn i Formel 1 på denne måten.

Ikke bare å møte opp
Dersom Stefan GP skal overta plassen som blir ledig hvis Campos Meta må gi opp, er det ikke nok at de er på plass i Bahrain når sesongen starter. De kan selvsagt kjøpe Campos Meta sin startlisens og tre inn i deres avtaler, men dette må i så fall godkjennes både av FIA og de andre teamene, noe som ikke er helt enkelt å få til. Og da må de i så fall fortsette under navnet Campos Meta, for en navneendring er enda verre å få til. Bare spør Peter Sauber, som fortsatt ikke har byttet navn fra BMW Sauber på teamet sitt.

Kjøp og kast
Det siste ryktet er at Stefan GP har kjøpt rettighetene til bilene som Dallara har bygget for Campos Meta, fordi Campos selv ennå ikke har klart å betale for dem. Stefan GP har ingen planer om å bruke bilene, fordi de allerede har gjort Toyota-chassiene klare, men de skal altså ha blokkert for at Campos Meta kan bruke dem selv. Dette er ikke bekreftet, men det er jo teknisk mulig at det kan ha skjedd.

Mange artige figurer
Når det gjelder Stefan GP som team, høres det jo ut som at det er en spennende gjeng serberne har samlet ihop. De har hyret inn designeren Mike Coughlan, som var en av «the bad guys» i spionsaken mellom McLaren og Ferrari i 2007, samt tidligere sportsdirektør i McLaren, Dave Ryan, som ble holdt ansvarlig for at Lewis Hamilton løy til dommerne i Melbourne i fjor. Begge er erfarne Formel 1-folk, men ingen seriøse team vil ha noe med dem å gjøre lenger.

Førervalg
Nå har Stefan GP offisielt sagt at de skal kjøre en test med sin S-01 i Portimao i Portugal i slutten av februar, og har også – via litt omskriving - hintet om at Kazuki Nakajima er en av førerne de vil slippe til der. Bernie har på sin side foreslått at de bør hente inn Ralf Schumacher(!)

Tatt i betraktning de andre tvilsomme figurene som allerede er ansatt i teamet, synes jeg at Nelson Piquet jr. ville vært et naturlig valg for Stefan GP. (Kanskje Flavio Briatore kan få ny jobb som teamsjef også?)

Lurer forresten på hva Dave Richards vil si dersom Stefan GP får starte i Bahrain.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar