søndag 7. februar 2010

Castrol prøver å rangere førerne – uansett hva de kjører

castrol_logo Formel 1-fansen mener selvfølgelig at Formel 1-førerne er de beste i verden, mens rallyfansen holder på WRC-førerne som de beste. Og amerikanske motorsport-fans mener sikkert at førerne i IndyCar eller NASCAR er verdens beste. Dette er et grunnleggende spørsmål som vi sikkert aldri blir enige om.

Men Castrol og Autosport har nå laget et rankingsystem som de mener skal kunne avgjøre saken på vitenskapelig vis.

Hva?
I januar startet Castrol opp med noe de kaller for Castrol Rankings, som er et system som gir førere i forskjellige racing- og rallyserier rundt om i verden poeng ut fra oppnådde resultater, og rangerer dem i en tabell som oppdateres hver uke. Systemet er rullerende, og bygger hele tiden på resultater for de siste 12 månedene.

Castrol Rankings utarbeides på grunnlag av en database som Autosport.com har bygget opp og vedlikeholder, og nesten 50 forskjellige serier med over 2 000 førere ligger inne i systemet. Castrol og Autosport mener at systemet er laget slik at det er mulig å sammenligne førernes resultater, selv om de kjører i helt forskjellige mesterskap.

Hvordan?
Hver fører får poeng – en såkalt Castrol Index Score - ut fra kvalifisering og løpsresultat, og i tillegg gis det ekstrapoeng for raskeste runde, hvor mange runder i ledelsen, eller hvor lenge føreren har ledet løpet (i rally). Systemet bruker også en del andre parametre for å gi poeng. Og jo viktigere løpet er, desto høyere vekting får poengene. Systemet skal også ta hensyn til antall løp de forskjellige seriene består av.

Hvem?
Da den første oversikten ble lagt ut - med data for 2009 - lå Formel 1-verdensmester Jenson Button ikke overraskende på topp. Mer overraskende var det kanskje at Sebastian Vettel lå på andreplass, foran WRC-mesteren Sebastien Loeb.

Nå har det ikke skjedd så store endringer på tabellen siden i januar, ganske enkelt fordi sesongen ennå ikke er startet i de største seriene. Men etter at Mikko Hirvonen vant Monte Carlo-rallyet, hoppet han opp til femteplass på tabellen. Og kommende helg begynner WRC med Rally Sweden, så da blir det nok forandringer i toppen av tabellen.

Norske førere?
Beste nordmann er Henning Solberg på en 49. plass, mens beste svenske er Mattias Ekström på en 62. plass. Det tyder på at WRC vektes høyere enn DTM i systemet, men det er vel ganske naturlig. Det betyr at vi kan få nordmenn ganske høyt opp på tabellen dersom de gjør det godt i Rally-VM.

Beste nasjon
Det er faktisk laget nasjonsoversikter også, og der ligger England på førsteplass. Merkelig nok ligger Australia på andreplass, og det ser ut for at det skyldes at de har en drøss med førere i en lokal V8 Supercars-serie som har godt med poeng. Finland ligger på en sterk på femteplass, faktisk foran Brasil. Norge er på tolvteplass, mens Sverige bare er nummer 17.

Konklusjon
Jeg vet ikke helt om dette blir så veldig rettferdig, for det skal vel godt gjøres at en Formel 1-fører ikke havner på topp når alle seriene er kommet i gang. Men det kan jo bli interessant å følge med på tabellen utover i sesongen, for å se om det er andre som hevder seg. Og Castrol får helt sikkert en masse trafikk til nettsiden sin hver uke.

Den oppdaterte Castrol Rankings-tabellen finner du her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar