tirsdag 5. januar 2010

Utestengelsen av Briatore og Symonds opphevet

symonds_briatore Tribunal de Grande Instance i Paris, som har behandlet Flavio Briatores anke av FIAs beslutning om å utestenge ham fra all motorsport på livstid, har i dag omgjort dommen og erklært den for ugyldig. Opphevelsen gjelder også for Pat Symonds, som ble idømt fem års utestengelse av FIA etter Nelons Piquets Jr’s avtalte viljekrasj i Singapore i fjor,

Domstolen mener at FIA ikke har anledning til å idømme de to en slik straff, fordi verken Briatore eller Symonds har noen lisens fra FIA. «FIA kan straffe lisensinnehavere eller ledere og medlemmer av nasjonale sportsmyndigheter, men kan ikke straffe en tredjepart», heter det i dommen fra TGI.

Domstolen slår også fast at FIA heller ikke har dekning i sine statutter for å nekte noen av sine medlemmer eller lisensinnehavere å samarbeide med Briatore eller Symonds, så dommen er et fullstendig tilbakeslag for FIA, med andre ord.

Beslutningen i FIAs World Motor Sport Council kan ikke oppheves av den sivile domstolen, men den har erklært at utestengelsen er lovstridig og har gitt FIA en frist på to uker til å oppheve den. FIA er pålagt å informere alle de involverte parter om opphevelsen, og må sette inn annonser om dette i de største franske avisene, etter Briatores og Symonds valg.

Briatore og Symonds kan altså i praksis jobbe i Formel 1 igjen, men det spørs jo om noen vil ha dem i teamet sitt. Briatore kommer sikkert til å forsøke å overta et team så snart han får muligheten, nå som kostnadene i Formel 1 er på vei ned og det er mulig å tjene penger på sporten.

Men tilbake til Renault kommer Briatore ikke, for i dag offentliggjorde Renault F1 at de har ansatt franskmannen Eric Boullier som ny teamsjef. Boullier har tette bånd til teamets nye eiere, og har vært leder for deres sportsmanagerselskap i det siste året.

Det som slår meg når det gjelder den såkalte «Crashgate»-saken fra Singapores GP, er at hvis verken Nelson Piquet Jr, Pat Symonds eller Flavio Briatore får noen straff for å ha arrangert svindelen, så sender dette et svært dårlig signal til verden om at i Formel 1 får det ingen konsekvenser å jukse. Symonds og Piquet Jr. har jo til og med erkjent at krasjen var planlagt, så det er jo ingen tvil om saken.

FIA vil selvsagt vurdere om de skal anke dommen, men dette var jo en del av Max Mosleys personlige «krig» mot Flavio Briatore, så det kan hende den nye presidenten, Jean Todt, ønsker å legge denne saken bak seg. Jeg håper ikke det, for det er viktig at juksemakere blir straffet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar