onsdag 16. desember 2009

Renault F1 er solgt, men navnet beholdes i ett år til

alonso_dekk_ungarn Renault har i dag meldt at de har solgt aksjemajoriteten i sitt Formel 1-team til Genii Capital, et Luxemburg-basert investeringsselskap som ledes av forretningsmannen Gerard Lopez. Da glapp det altså for David Richards igjen, slik jeg var inne på for et par uker siden.

Renault har offentliggjort en pressemelding av den vanlige sorten, der de er mest opptatt av å få frem hvor stor tro de har på Formel 1, og hvor bra samarbeidet med Genii skal bli. Meldingen sier lite om det praktiske omkring overtakelsen, og selvsagt ingen ting om at dette egentlig er starten på Renaults farvel til Formel 1.

Det som fremgår av meldingen, er at avtalen med Genii innebærer at teamet skal beholde Renault-navnet neste år, og at Renaults motorfabrikk i Viry-Chatillon ikke er en del av handelen. Meldingen forteller også at Red Bull endelig har bestemt seg for å bruke Renaults motorer også neste år.

Det andre kilder kan fortelle, er at Genii Capital og Lopez kjøper 75 % av aksjene i Renault F1 for et ukjent (sikkert svært lavt) beløp. Gratis med på handelen følger teamets moderne fabrikkanlegg i Enstone i England, og teamet er sikret gratis motorleveranser i to år. Teamet skal også være garantert en sponsoravtale med det franske oljeselskapet Total.

Renault har valgt denne måten å gjøre det på for å komme seg ut av Formel 1 med mest mulig av æren i behold, samtidig som de slipper å bruke store beløp på å legge ned teamet. Å si opp 500 ansatte er ikke billig, med sluttpakker og det hele, og i tillegg har de jo undertegnet Concorde-avtalen som binder dem til 2012. På sett og vis ligner jo dette på måten Honda trakk seg ut på i fjor, men da byttet jo teamet navn også.

Ingen vet ennå noe om det vil bli utskiftinger i teamledelsen, men insidere regner med at de fleste av dagens sjefer vil bli beholdt. Teknisk direktør Bob Bell har vært midlertidig teamsjef i Renault F1 etter at Flavio Briatore fikk sparken, og det er nokså sannsynlig at Lopez vil ansette en ny, permanent teamsjef.

Når det gjelder førere, er det heller ikke kommet noen nye opplysninger ennå. Robert Kubicas manager har sagt at det ikke er noen automatikk i at Kubica skal kjøre for Renault F1 etter oppkjøpet. Mange tror Kubica er ivrig etter å bruke dette som påskudd for å kunne ta den ledige plassen hos Mercedes GP, men i øyeblikket er jo den blokkert i påvente av at Michael Schumacher skal bestemme seg.

Med Renault-avtalen i boks fikk Bernie det slik han ville, nok en gang. Han skal ha vært svært aktiv i denne affæren, både for å unngå å miste et fabrikkteam til i år, og for å få Gerard Lopez inn i Formel 1. Hva Bernie har sett i Lopez er det ingen som vet ennå, men det er mulig han har skjønt at han må få inn «nytt blod» i sporten.

Gerard Lopez er 37 år gammel, og var en av de første som investerte penger i Skype. Før det hadde han bygd opp et annet Internettselskap, Icon Solutions, og gjennom det kjøpte han opp en rekke andre selskaper. Pengene han har tjent på Internett er blant annet brukt til å starte investeringsselskapet Mangrove Capital Partners i Luxemburg, og altså også Genii Capital, som nå har kjøpt Renault F1.

Dette er enda en hendelse som viser at troen på Formel 1 er stigende blant investorer ute i verden.
I går var det Lloyds som investerte ti millioner pund i Manor F1. Kanskje beslutningen om kostnadskutt ikke var så dum likevel?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar