torsdag 24. september 2009

Spa kan bli stengt for godt

eau rouge_ Det høres helt sprøtt ut, men faktum er at en belgisk domstol i går vedtok å inndra Spas banelisens helt frem til 2026, på grunn av at lokale beboere formelt leverte inn en klage på støyen i 2007.

Klagen førte til at baneeierne ble pålagt å gjennomføre en undersøkelse av miljøpåvirkningene fra banen. Rapporten fra denne undersøkelsen har domstolen nå underkjent, og kalt for «utilstrekkelig og ufullstendig». Resultatet ble altså at domstolen inndro tillatelsen til å arrangere løp på Spa, ikke bare for noen år, men for 17 år fremover!

Selskapet som driver Spa har naturlig nok anket denne beslutningen, og stengingen er derfor utsatt inntil videre i påvente av behandling av anken. Dette betyr at et sekstimersløp som skal kjøres til helga vil gå etter planen, selv om situasjonen fortsatt langt fra er avklart.

Direktøren for driftsselskapet på Spa har uttalt at de etter at klagen ble innlevert har lagt ned mye arbeid i å redusere støyen, og han mener derfor at forholdet til innbyggerne i området er mye bedre nå enn det var i 2007. Han sier at de vil utfordre myndighetene til å bidra i miljøarbeidet, og han vil også organisere en dialog med de lokale lederne for å se om det er mulig å få til en løsning. Han innrømmer likevel at det nå er fare for at banen kan bli nedlagt for godt.

Jeg skrev for en stund siden at det haster med å reise til Spa, på grunn av at løpene der har gått med underskudd flere år på rad. Men at det kunne bli bråstopp på grunn av støyproblemer hadde jeg ingen anelse om. Det er for øvrig bekreftet at arrangørene ligger an til å tape omkring 30 millioner kroner på årets Formel 1-løp, så de har neppe penger til å gjøre så mye med støyen på egen hånd.

Det er jo helt bak mål hvis Spa skulle forsvinne fra Formel 1-kalenderen for godt. Dette er en av de få banene som virkelig setter førerne og bilene på prøve, og som alle trives på - i motsetning til mange av de nye CAD-tegnede Tilke-banene. Kan ikke noen foreslå for Bernie at han kan kjøpe Spa og ordne opp i problemene? Han eier jo Paul Ricard og Istanbul Park fra før, og Spa må jo være mye viktigere å ta vare på.

På mandag la FIA frem en løpskalender for 2010 med totalt 19 løp, hvorav et par fortsatt var usikre. Nå har antallet usikre løp altså økt til tre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar