onsdag 9. september 2009

Mercedes kjøper seg inn Brawn, Rosberg med på kjøpet

Norbert-Haug Ryktene om at Mercedes-Benz er i ferd med å kjøpe seg inn i Brawn GP har gått i noen dager nå, uten at noen har kommet særlig dypere i saken.

Men nå har den vanligvis velinformerte sveitsiske avisen Blick publisert en artikkel der de hevder at Mercedes i løpet av de neste to årene skal kjøpe 75 % av Brawn GP, og at partner-avtalen med McLaren kanskje ikke vil bli fornyet etter 2011.

Som en følge av denne planen vil Brawns biler bli sølvfargede, og merket med den tretaggede stjernen allerede neste år, hevder Blick i artikkelen.

Avisen kan også fortelle at Nico Rosberg kommer til å kjøre for Brawn neste år, og ikke for McLaren, slik mange har trodd. Påvirkningsmulighetene ved valg av fører har vært viktige for Mercedes, og nå får de mer å si enn de har hatt hos McLaren, sier ryktene.

Første gang jeg hørte historien om at Mercedes ville kjøpe seg inn i Brawn, syntes jeg det hørtes merkelig ut. De eier jo allerede 40 % i McLaren. Men ved nærmere ettertanke virker ikke ideen så dum, likevel.

For det første ser det ikke ut til at Mercedes får lov til å kjøpe en større eierandel i McLaren. Så dersom de ønsker avgjørende innflytelse i et Formel 1-team, må de finne et annet team de kan bestemme over.

Brawn har vist seg som et vinnerteam, og er allerede nedskalert til en effektiv og billig organisasjon som det er lett å drive på et lavt budsjett, slik det vil bli fra neste år. Brawn har allerede sikret seg store sponsorer for de neste tre årene, og har penger nok til å dekke kostnadene med den nye avtalen om budsjettbegrensning. Mercedes vet derfor at de slipper å gå inn med mer penger senere.

For det andre har Mercedes i det siste vist at de har tenkt å være i Formel 1 på lang sikt, i motsetning til mange av sine konkurrenter blant bilfabrikkene. De leverer også motorer til Force India, og har sagt seg interessert i å levere til minst ett team til, hvis de får lov.

Brawn-historien kan – dersom den er sann - være en bekreftelse på at Mercedes-Benz ser på Formel 1 som en nisje de mener det nå vil bli mulig å tjene penger på, samtidig som de får vist fram navnet sitt på de beste bilene.

Kanskje Mercedes også har vurdert det slik at det er forholdsvis billig å bli en stor aktør i Formel 1 - nå mens det er nedgangstider, og at de derfor vil satse når de andre trekker seg ut. Så lenge de ikke eier hele team, men bare andeler av dem, er det jo lettere å trekke seg ut igjen en gang i fremtiden, dersom det skulle bli aktuelt.

Jeg har aldri vært noen stor fan av drosjebilfabrikken, men de skal ha ros for at de satser skikkelig på Formel 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar