søndag 27. september 2009

Hamilton fikk det enkelt i Singapore

Hamilton_Singapore09 Lewis Hamilton tok en enkel seier i Singapores Grand Prix, etter at hans nærmeste konkurrenter ødela for seg selv under pitstoppene. Selv om Hamilton startet fra pole position, og ledet da den første pitstopp-perioden startet, så klarte han ikke å skaffe seg noe stort forsprang på sine nærmeste konkurrenter. Men han var den eneste av de tre i teten som klarte å beholde roen da de måtte inn for nye dekk og mer bensin ut over i løpet.

Først feilberegnet Nico Rosberg svingen i utkjøringen fra pitlane, og krysset den heltrukne linjen med god margin. Tabben ble belønnet med en drive-through-straff, som fikk mye større konsekvenser enn normalt, fordi han ikke rakk å ta straffen før en kollisjon sendte Safety Car ut på banen. Rosberg måtte derfor vente med å kjøre inn til etter at løpet hadde restartet, og da var hele feltet samlet. Derfor kom han ut igjen nesten bakerst, og i steden for en sikker plass på pallen endte Nico på ellevte plass.

Senere i løpet var det Sebastian Vettels tur til å gjøre feil. Han klarte ikke å holde fartsgrensen i pitlane, og dermed fikk også han en drive-through-straff. Dermed var pallplassen ute av rekkevidde for ham også, og Lewis Hamilton kunne slappe av.

Med Rosberg og Vettel borte fra teten var det klart for to outsidere til å ta plass på pallen. Timo Glock fikk vist at Toyotaen fungerer bedre på denne typen baner, og Fernando Alonso var som så ofte før på plass for å overta når de andre feiler.

Det som etter kvalifiseringen så ut til å bli et løp der Red Bull skulle få sjansen til å hente inn igjen noe av forspranget til Brawn, ble isteden det stikk motsatte. For i tillegg til at Vettel bare klarte å ta 5 poeng, kjørte Mark Webber i veggen med bremsefeil. Hos Brawn derimot snudde man den dårlige kvalifiseringen til et brukbart resultat. P10 og P12 fra start for Barrichello og Button, ble til femte og sjette plass i mål.

I dag fikk vi også et godt eksempel på forskjellen mellom kvalifisering og løp hos Brawn og Ferrari. Kimi Räikkönen startet på plassen bak Button, men hadde ingen sjanse til å henge på i løpet. Kimi endte på tiende plass i dag, etter å ha vært på pallen i fire løp på rad.

Singapores Grand Prix 2009 ble aldri spesielt spennende, men det hendte da noe det meste av tiden. Men det kommer aldri til å bli skikkelig spennede racing her.

Løpets stjerne
Timo Glock, Toyota 2. pl.
Endelig noe å glede seg over for Toyota, selv om en seier fortsatt mangler. Glock kvalifiserte på P6, kom seg raskt forbi Fernando Alonso, og kunne etter det bare vente på at konkurrentene foran ham skulle gjøre feil. På baner som Singapore er tålmodighet og feilfri kjøring viktige egenskaper, og i dag hadde Glock begge deler.

Vinnere

Lewis Hamilton, McLaren, 1. pl.
Hamilton gjorde ingen feil i dag, mens konkurrentene gjorde den ene tabben etter den andre. McLaren har klart å få bilen til å fungere, og Hamilton får nå vist at han er en god sjåfør. Men i dag hadde han litt flaks også.

Fernando Alonso, Renault, 3. pl.
Alonso viste nok en gang at han er en fighter, og at han er i stand til å hente det maksimale ut av bilen. En tredjeplass var nok bedre enn forventet, selv om han startet så langt frem som P5. Hadde også løpets raskeste runde. Dette resultatet var nok et kjærkomment løft for Renault, i en tid med mye negativ reklame.

Jenson Button, Brawn GP, 5. pl.
Button hadde en forferdelig kvalifisering, og startet fra P11. Men i løpet viste han bedre takter, og dro som vanlig også nytte av gode strategiske valg av Ross Brawn. Men det var såvidt det holdt, for bremsene hadde neppe klart flere runder.

Ruben Barrichello, Brawn GP, 6. pl.
Rubens kvalifiserte på P5, men vraket bilen rett etterpå. Et girkassebytte sendte ham fem plasser ned, men Heidfelds vektproblemer gjorde at Rubens til slutt kunne starte fra P9. Ble som så ofte før den tapende part i Brawns pitstopp-disposisjoner, og endte altså nok en gang bak teamkollega Button. Men han holder fortsatt liv i håpet om å bli verdensmester, selv om det blir vanskelig å ta inn 15 poeng på Button på tre løp.

Tapere

Nico Rosberg, Williams, 11. pl.
Det virket som om Rosberg holdt greit følge med Hamilton frem til det første pitstoppet, men i iveren etter å holde Vettel bak seg glemte Nico at festet ikke er det beste med kalde dekk. Å bryte skillelinjen mellom pitlane og banen vet vi straffes med en drive-through, men Nico var svært uheldig med timingen i forhold til Safety Car. Dermed var både en mulig seier og en pallplass spolert.

Sebastian Vettel, Red Bull, 4. pl.
Vettel hadde også Hamilton i siktet ganske lenge, men ble litt for ivrig ved innkjøringen til det andre pitstoppet. Ble ikke like hardt rammet av straffen som Rosberg, men havnet likevel utenfor pallen. Hvis han trodde han kunne ta igjen Jenson Button i sammendraget før dette løpet startet, kan han bare glemme det nå.

Mark Webber, Red Bull, DNF
Webber startet fra P4, og kjempet hardt med Alonso på første runde. Passerte ham ved å bruke avkjøringsfeltet, og ble tvunget til å slippe både Alonso og Glock forbi seg etterpå. Senere fikk han bremseproblemer, og løpet endte i muren. Webber har nå fire løp uten poeng. Kanskje seieren i Tyskland gjorde noe med ham?

Adrian Sutil, Force India, DNF
For to uker siden tok Sutil sine første poeng i Formel 1 med en fjerdeplass på Monza. I dag var han lenger ned i feltet, og snurret da han forsøkte på en forbikjøring. På vei inn på banen igjen kjørte han inn i Nick Heidfelds BMW-Sauber. For dette fikk Sutil en advarsel av dommerne, og 20 000 dollar i bot.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar