mandag 31. august 2009

Kimi og Fisi best i morsomt Belgias Grand Prix

Kimi Fisi Spa09 Etter forrige ukes gjesp i Valencia ble Belgias Grand Prix på Spa det stikk motsatte. Her fikk vi spenning og omdiskuterte situasjoner helt fra første sving.

Kimi Räikkönen tok sin fjerde seier på Spa, og viste med det at han slett ikke har mistet motivasjonen, slik kritikerne lenge har ment. Men den store overraskelsen var selvsagt Giancarlo Fisichella, som tok en oppsiktsvekkende andreplass, og Force Indias første poeng i Formel 1.

Hadde Fisi hatt bensin for et par runder mer enn Kimi på det andre stintet er det godt mulig at plassene ville vært byttet om, for det så faktisk ut som om Fisi kunne kjørt fortere dersom han hadde hatt fri bane. Og hadde det ikke vært for Ferrariens KERS, hadde Kimi neppe kommet seg forbi Fisichella heller.

En annen sak er at Kimi kanskje skulle hatt en straff for måten han utnyttet avkjøringsområdet på i starten. «Avkjøringen» så ut som en planlagt manøver, for han ble jo ikke presset ut av banen. Isteden fikk Kimi fordelen av å kunne akselerere uhindret forbi konkurrentene ned mot Eau Rouge. Hadde han kjørt noe annet enn en Ferrari, så spørs det om han hadde sluppet unna.

Jenson Button og Lewis Hamilton ble offer for nybegynnerne Algersuari og Grosjean på første runde, og vi fikk fire runder med en AMG-Mercedes først i køen. (Jeg leste et sted at det har vært Safety Car på 57 % av Formel 1-løpene på Spa de siste årene, så det er ganske normalt.)

Løpets stjerne:
Giancarlo Fisichella, Force India, 2. plass

Med feilfri kjøring fra pole position fikk Fisi vist at han langt fra er utgått på dato, bare bilen er god nok. Hang på Kimi Räikkönen hele løpet uten at det så ut til å koste ham stort. Jeg tror ham når han sier at han hadde mer å gå på.

 

Vinnere:
Kimi Räikkönen, Ferrari, 1. plass

Vi vet at Kimi trives på Spa, og dette var en overbevisende markering. Selv om årets Ferrari ifølge Kimi ikke er noen vinnerbil, går den altså fort nok til å kunne vinne på Spa i hendene på den rette føreren. Kimi utnyttet KERS – og litt smart manøvrering - til å komme seg fra P6 til andreplass i løpet av den første runden. Deretter ble Fisichella et lett bytte for KERS etter at Safety Car kjørte inn på den fjerde runden. Resten av løpet handlet om å kjøre jevne runder og ikke gjøre noen feil.

Sebastian Vettel, Red Bull, 3.plass
Red Bull hadde nok forventet seg mer fra denne helga, men tatt i betraktning at Vettel er i ferd med å slippe opp for motorer må de vel være fornøyd med innsatsen hans. Å kjøre seg opp fra P8 til pallen er slett ikke dårlig, og han kom tross alt seks poeng nærmere Jenson Button i sammendraget.

Robert Kubica, BMW-Sauber, 4. plass
BMW-Sauber har hatt en elendig sesong, og skal som vi vet legge ned teamet. Innsatsen på Spa viser at de fortsatt bruker en del penger på å vise seg frem til mulige kjøpere. Det er vel dette som kalles «å gå ned med flagget til topps»?

Nick Heidfeld, BMW-Sauber, 5. plass
Heidfeld nyter også godt av at BMW bruker ekstra penger på utvikling mot slutten av teamets levetid. Han har ikke tatt poeng siden Barcelona, så dette må ha vært en god dag for ham - selv om han startet foran sin teamkollega og kom i mål bak ham.

Heikki Kovalainen, McLaren, 6. plass
Startet fra P15, og var heldig som unngikk krasjen som tok ut hans teamkollega. Et uventet resultat og viktige poeng for McLaren.

Nico Rosberg, Williams, 8. plass
Selv om det var flaks for Rosberg at begge Toyotaene foran ham rotet seg bort, er det imponerende å se at han tar poeng i enda et løp. Bilen manglet tydelig topphastighet til å være konkurransedyktig på Spa, men det hjelper å holde seg unna trøbbel.

 

Tapere
Mark Webber, Red Bull, 9. plass

Her kunne Webber knappet inn på Jenson Button, men isteden rotet teamet hans bort poengene med nok et hasardiøst pitstopp. Det var bare flaks at Nick Heidfeld klarte å stoppe, og drive-through straffen Webber fikk var helt fortjent. Etter det virket det som om han ga opp, for mens Vettel bare kjørte fortere og fortere ble Webber liggende bak Rosberg resten av løpet.

Jenson Button, Brawn GP, DNF
Dårlig kvalifisering fører ofte til trøbbel, og Button startet fra P14 denne gangen. Vi så jo hvordan det gikk. Dette er første gang i år at Button ikke tar poeng. Men dersom han ikke får bilen til å oppføre seg slik han vil igjen, er det fare for at det ikke blir siste gang.

Jarno Trulli, Toyota, DNF
Trulli startet fra P2, og hadde nok en gang siktet innstilt på å ta Toyotas første seier. Men som vanlig ble løpet hans spolert av uhell, og vi fikk aldri sett hva Toyotaen var god for på Spa.

Luca Badoer, Ferrari, sist
Dette var løpet der Badoer skulle vise at han ikke er så langt bak Kimi som det så ut for i Valencia. Dessverre viste det seg at han fortsatt ikke holder mål på dette nivået. Selv om han ikke hadde noen uhell denne gangen, kom han i mål 48 sekunder bak nest siste mann, Kazuki Nakajima. Nå sier Badoer at han regner med å ta poeng på Monza. Skøyeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar