fredag 7. august 2009

BMW har ikke lært noe av Honda

BMW-Sauber09 Peter Sauber, som solgte sitt Formel 1-team til BMW i 2005, har stått hardt på de siste dagene for å redde teamet og arbeidsplassene i Hinwil. Men hans forsøk på å få til en overtakelse har nå gått i vasken, og ifølge Sauber skyldes det at BMW krever alt for mye penger for eiendelene.

FIA hadde gitt BMW-Sauber – eller en ny eier av teamet - frist til onsdag i denne uken for å signere den nye Concorde-avtalen. Men når denne fristen ikke ble overholdt, vil de som eventuellt kjøper teamet nå stå i fare for å gå glipp av TV-inntektene og premiepenger for årets sesong. Dette betyr at et titalls millioner dollar som egentlig tilhører BMW-Sauber, i stedet trolig vil bli fordelt mellom de andre teamene når sesongen er over.

Problemet med BMW ser ut til å være at de ikke bare vil ut av Formel 1 raskest mulig – de vil samtidig ha godt betalt for teamet. Det kommer de neppe til å få. Da Honda trakk seg ut av Formel 1 i fjor fant de ingen kjøpere, og ble til slutt nødt til å gi bort teamet for å komme ut av det med æren i behold. (I Japan er det viktig å beholde æren, selv om man har tapt.) Ross Brawn og co. fikk til og med et brukbart driftsbudsjett for 2009 med på kjøpet. Honda kom seg derfor ut av Formel 1 med æren i behold.

Men BMW har tydeligvis mer behov for penger enn for ære. Det har visst ennå ikke gått opp for dem at et Formel 1-team i dag ikke er verdt noen ting, fordi det er så dyrt å drive det. Faren er at når virkeligheten endelig går opp for dem, så er det for sent til å berge teamet.

Peter Sauber solgte sitt livsverk til BMW fordi han trodde det ville være en garanti for at arbeidsplassene i Hinwil skulle være sikret. Men nå opplever han altså at BMW legger ned teamet etter bare fire år. Tragisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar