tirsdag 12. mai 2009

Ferrari truer FIA med å trekke seg. Hvor skal dette ende?

Ferrari-pitstop Her om dagen var FIA-president Max Mosley dum nok til å uttale at «Formel 1 klarer seg uten Ferrari». I dag fikk han kontant svar fra Ferraris styre: «Vi bekrefter at dersom de nye reglene FIA har vedtatt ikke blir endret, vil våre biler ikke bli påmeldt til Formel 1 i 2010».

Man kan like det eller ikke, men et Formel 1-mesterskap uten Ferrari vil bli helt uinteressant for ganske mange av dagens fans, så her har muligens «Mad Max» forregnet seg kraftig. For Ferrari-styrets uttalelse er et signal som vil bli tatt alvorlig over hele verden. Ferrari er ett av verdens mest kjente varemerker, og den som uten videre vil gi slipp på det blir neppe sett på som spesielt smart.

Dersom Ferrari trekker seg fra Formel 1 er det ganske sikkert at de andre bilfabrikkene også lar være å melde seg på innen fristen den 29. mai. Både fordi de allerede er motstandere av budsjett-taket slik det nå er formulert, og fordi de vet at markedsverdien av Formel 1 vil falle som en stein uten Ferrari. Da finner de heller andre steder å markedsføre seg, der de er sikret  bedre avkastning.

Toyota og Red Bull har jo allerede erklært at de ikke vil delta dersom de nye reglene ikke blir justert i retning av FOTAs forslag, og Ferraris beslutning gir de andre «store» et kraftig dytt i samme retning. Så da blir Max og Bernie sittende igjen med Force India, Brawn og Williams, samt en drøss med ukjente nykommere i 2010. Og mange av de som har meldt sin interesse vil ganske sikkert nå få problemer med å skaffe penger til neste års budsjett. 400 millioner er tross alt mye penger i disse tider, og når markedsverdien  av Formel 1 blir dårligere enn man har forventet så tørker finansieringen fort ut.

Det er forresten ganske rart å tenke på at Max og Bernie inngikk en avtale med Ferrari i 2005 som ga de røde flere fordeler - heri medregnet 100 millioner dollar i bonus - for å binde seg til Formel 1 til 2012. Og nå er det blitt «vi klarer oss uten Ferrari»? Det er det vanskelig å tro at behovet har endret seg så brått.

Jeg antar at Bernie misliker den nye situasjonen sterkt, for det er hans og FOM’s penger som står på spill her. Bernie vet at Ferrari er viktig for Formel 1, og vil nok gjøre alt han kan for å få til et forlik mellom FIA og Ferrari.

Så her er det svært mye politikk og store penger ute og går. Ferrari vet jo godt hva de er verdt, og nå vil de bruke musklene sine til å få det som de vil. Ferrari og de andre medlemmene i FOTA er ikke motstandere av et budsjett-tak, men de vil at det skal innføres gradvis over flere år, slik at de får tid til å tilpasse seg uten å bli nødt til å gå til masseoppsigelser. De vil heller ikke at taket skal settes så lavt at «hvem som helst » kan starte et Formel 1-team, for da reduseres verdien av deres egne investeringer.

Hvor skal dette ende?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar