mandag 25. mai 2009

Ett brev, en påmelding – og en forventet løsning

Ferrari-FIA I går ble det kjent at alle teamene i Formel 1 står bak et brev som ble sendt fra FOTA til FIA-president Max Mosley forleden. I brevet truer teamene med at at de ikke kommer til å melde seg på til neste års mesterskap, dersom ikke FIA dropper de planlagte regelendringene for 2010.

Det teamene i rene ord forlanger i brevet er at FIA skal gå tilbake til reglene for 2009, og at det så skal forhandles på nytt med FOTA om hvilke endringer som skal gjennomføres. FOTA er for eksempel helt på linje med FIA om å forby bensinfylling fra 2010.

Men teamene ønsker et helt annet opplegg enn FIA når det gjelder innføring av en budsjettbegrensing fra 2010 for å få ned kostnadene. De ønsker en gradvis reduksjon av kostnadene, og mener også at dette bør styres og kontrolleres av teamene selv gjennom FOTA. FIA skal ikke blande seg opp i økonomien til teamene, mener FOTA.

Teamene krever også garanti for at de vil bli tatt med på diskusjonen før FIA endrer reglene for ettertiden, slik det en gang var avtalt i den såkalte Concorde-avtalen.

Som gjenytelse for at FIA skal gå med på disse kravene tilbyr teamene seg i brevet å binde seg til å delta helt frem til 2012. Teamene står samlet om både krav og tilbud i brevet, ble det sagt i går.

Men i dag kom nyheten om at Williams har levert inn sin påmelding for 2010, til tross for at de også var med på å sende brevet til FIA. Forvirrende? Ja, det virker som dobbeltkommunikasjon på høyt nivå.

Men Williams-direktør Adam Parr har gjort sitt beste for å forklare at dette ikke er noe dobbeltspill fra deres side. Han uttalte til pressen at at selv om Williams stiller seg bak brevet til FIA om å ønske et kompromiss om reglene for 2010, har de en bindende kontrakt med både FIA og FOM om å delta i mesterskapet til og med 2010, som de føler at de er nødt til å overholde.

Dette skriver seg fra en avtale Williams gjorde med Max og Bernie i 2007, som ga teamet et sårt tiltrengt forskudd på TV-inntektene i et år det gikk svært dårlig for dem. Williams har altså allerede fått en del av pengene for 2010 utbetalt, og tar derfor ikke sjansen på å få et erstatningskrav på nakken. Frank Williams har jo også sagt tidligere at teamet hans eksisterer kun for å delta i Formel 1, så de har vel ikke noe annet valg enn å melde seg på.

Men nå går det også rykter om at FOTA og FIA i prinsippet skal ha blitt enige om en løsning, som blant annet utsetter budsjett-taket til 2011 og i steden gir de nye teamene mer økonomisk hjelp for 2010. Det gjenstår visstnok bare å finne ut hvordan de skal få det til å se ut som om begge sider har fått det slik de ønsket.

Det kan hende vi snart kan begynne å slappe av igjen og konsentrere oss om det som foregår på banen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar