mandag 30. mars 2009

McLaren ga Hamilton ordre om å slippe Trulli forbi

Jarno-Trulli_Melbourne09 Diskusjonen omkring de 25 sekundene Jarno Trulli fikk i tidsstraff etter Australia Grand Prix i går fortsetter, etter hvert som det dukker opp mer informasjon om hva som egentlig hendte mellom Trulli og Lewis Hamilton bak sikkerhetsbilen.

Hamilton har i ettertid innrømmet at han fikk instrukser fra teamet sitt om å slippe Jarno Trulli forbi. Den uttalelsen bekrefter det Trulli selv sa etter at han ble tildelt straffen: «Jeg trodde Lewis hadde problemer, så jeg hadde ikke noe annet valg enn å kjøre forbi ham».

De fleste la merke til at rekkefølgen på Live Timing-skjermen plutselig viste at Hamilton var foran Trulli, men at de så byttet plass igjen etter kort tid. Men hva som egentlig skjedde var det ingen som visste, for det klarte de å unngå å sende på TV.

Nå viser et privat videoopptak som en kort stund lå ute på YouTube (ble fjernet etter krav fra Bernie, selvsagt) at Trulli var foran Hamilton i utgangspunktet. Det visste vi jo. Men filmen viser at Toyotaen hadde svært dårlig feste, og derfor havner Trulli langt ute på gresset i en sving. Hamilton befant seg nå plutselig foran Trulli, uten egentlig å ha kjørt forbi ham. Og med fjorårets hendelse mellom Lewis Hamilton og Kimi Räikkönen på Spa friskt i bakhodet, ville nok McLaren-sjefene heller miste ett poeng enn å få nye problemer. Derfor ba de Hamilton om å slippe Trulli forbi seg igjen. Det skulle altså vise seg å få fatale følger for Trulli.

Den riktige avgjørelsen her ville jo vært at Trulli bare ble flyttet ned på fjerde plass igjen, men det mener altså FIA-dommerne ikke er mulig, med referanse til både Spa og andre lignende hendelser. De mener Trulli skal idømmes en drive-through straff, som i dette tilfellet omgjøres til 25 sekunder og legges til i ettertid.

Og som vi lærte i fjor er slike straffer ikke mulig å anke til noen høyere instans. Det er jo fint at FIA er konsekvente, selv om utgangspunktet i dette tilfellet er feil. Dersom Trulli hadde fått straffen tidligere i løpet, ville han fått en drive-through som han måtte ha tatt, uten mulighet til å forklare seg. Sånn er det bare.

Toyota har sagt at de likevel kommer til å anke straffen, og mener de har funnet en måte å omgå FIAs bestemmelser på. Men de har bare 48 timer på seg til å levere protesten etter at straffen er idømt, og de har fortsatt ikke foretatt seg noe. Så vi får se hva som skjer.

Det begynner etter hvert å bli mange av resultatene i Melbourne som kan bli forandret i ettertid. I tillegg til Trulli-saken har vi «den store diffuserprotesten», som ikke vil bli avgjort av FIA før den 14. april.

Vi kan altså ende opp med en resultatliste etter påske der Lewis Hamilton står som endelig vinner av Australia Grand Prix, foran Fernando Alonso og Sebastien Buemi. Synd sesongen starter på denne måten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar