torsdag 16. oktober 2008

Førerne vil ha endringer i dommersystemet

I Japans Grand Prix sist helg ble det delt ut flere omstridte og tildels uforståelige straffer, og nettet har vært fullt av diskusjoner om det som hendte. De fleste ser ut til å være enige om at det kun var Felipe Massas påkjørsel av Lewis Hamilton som kunne kvalifisere for en straff, men mange mener at Massa heller ikke ville blitt straffet dersom det hadde skjedd før «hendelsen» på Spa i september.

Flere av førerne har nå gått ut og sagt at de ønsker seg et system der minst en av dommerne er fast på alle løpene. Noen har også foreslått at en tidligere Formel 1-fører bør være med i dommerkomiteen, for å sikre at dommerne skjønner hva som foregår ute på banen.

Det er spesielt straffen som ble idømt Sebastien Bourdais på Fuji flere førere har sagt at de ikke skjønner bakgrunnen for, fordi han ikke hadde noe annet sted å gjøre av seg når Massa kjørte på ham. Både Mark Webber og Nick Heidfeld har sagt klart fra om at de synes at straffen Bourdais fikk var «uforståelig» og «sjokkerende».

Men også Lewis Hamiltons drive through-straff for bremsetabben i startsvingen har fått flere førere til å spørre om dommerne vet hva de holder på med. Slike tabber har vært gjort i starten av mange løp tidligere, og selv om det av og til har endt med kollisjon, har det ikke vært vanlig å gi noen straff for det. «Racing accident» har det vært vanlig å kalle slike tabber - inntil nå.

Jeg kan bare slutte meg til førernes forslag om en eller flere faste dommere. Og å bruke en tidligere fører som ekspertdommer er også en god ide. Men da blir vel problemet hvem denne dommeren og/eller føreren skal være, for å bli godtatt som upartisk og nøytral.

For å være troverdig må vel en slik person komme fra et land som ikke har førere med i Formel 1. Og en tidligere fører må vel ha bare kjørt for team som ikke lenger finnes, for å bli godtatt av alle som er med nå.

Det blir forresten interessant å se om Webber og Heidfeld kommer seg gjennom løpet i Shanghai uten at dommerne finner noe de kan straffe dem for, etter kritikken de har kommet med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar