tirsdag 19. august 2008

Flavio Briatore tok en spansk en

Flavio_Briatore I 2002 var det kun MotoGP som var interessant for spanske TV-kanaler, og Formel 1 var det ingen som ville sende. Men Flavio Briatore hadde allerede på det tidspunktet skjønt at Fernando Alonso, som han var manager for, ville bli en stor stjerne, og da ville selvsagt spanjolene bli interesssert. Briatore opprettet derfor firmaet Stacourt, som kjøpte Formel 1-rettighetene for spansk TV av sin gode venn Bernie Ecclestone for enn billig penge.

I 2003 slo Alonso som kjent gjennom i Formel 1, og interessen i Spania begynte å ta seg opp. I 2004 kjøpte TV-seskapet Telecinco rettighetene av Stacourt for to år for 35 millioner kroner pr. år, og i 2006 fornyet de avtalen for to år til, til nesten dobbelt pris.

Hvor mye Flavio betalte Bernie for rettighetene er ikke kjent, men det kan ikke være mye, for i 2007 tok Flavio Briatore ut 60 millioner fra Stacourt gjennom sitt firma Formula FB Business i skatteparadiset Virgin Islands. Til sammen skal Flavio ha tjent 160 millioner på TV-rettighetene i Spania.

Det må ha vært surt for investeringsfirmaet CVC, som kjøpte alle de andre rettighetene til Formel 1 fra Bernie, at denne lukrative særavtalen har eksistert. CVC sliter nemlig med å betale rentene på milliardlånet de tok opp for å kunne betale Bernie, og hadde nok trengt pengene mer enn Flavio.

Men Flavio Briatore ser ut til å tjene penger på mye rart, for i tillegg til å være sjef for Renaults Formel 1-team og manager for flere av førerne, driver han med mye annet. I tillegg til luksus-nattklubber og -butikker, eier han også fotballklubben Queens Park Rangers, sammen med Bernie og et par andre rikinger.

Nå kan det imidlertid se ut for at Flavios spanske TV-avtale ikke var evigvarende, for fra 2009 er det kanalen La Sexta som har kjøpt rettighetene for fem år, visstnok for tre ganger så mye som Telecinco tidligere har betalt. Og ifølge en pressemelding har La Sexta gjort denne avtalen med F1 Group, som er eid av CVC.

Dette betyr at Flavio er ute av TV-markedet. Men han kommer nok på noe annet han kan tjene penger på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar